Wpis z mikrobloga

Wchodzimy w Default City w pik oferty.

W 2020 był szczyt paniki covidowej, ale od stycznia niespodziewana odwilż, skumulowany popyt, stopy procentowe 0% i rynek uratowany.

W 2022 deweloperka już mocno panikowała i w takim momencie wylobbowała beczkę 2%, którą Buda do końca roku ogłosił i potwierdził. Rynek znowu uratowany.

Teraz w 2024 jesteśmy w tym samym punkcie, w którym rynek ma szansę zacząć się korekcić. Tylko jesteśmy jakieś 100k kurników inwestycyjnych do przodu.

#nieruchomosci
mickpl - Wchodzimy w Default City w pik oferty. 

W 2020 był szczyt paniki covidowej,...

źródło: ath

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 8
@Khaine: Wszystko zależy czy przepchną 0% XD Ale historycznie to w różnych krajach krachy na rynku nieruchomości zaczynały się koło stycznia. Nawet w PL w 2008 rozpoczęły się wtedy zjazdy, a 3 miesiącej wcześnie były jeszcze teksty, że tylko rosno.
  • Odpowiedz
@mickpl: No dlatego że w zimę to się nikomu nawet nie chce chodzić oglądać klitek i się użerać z jakimiś z-------i pośrednikami. Na takie rzeczy jest czas gdy jest ciepło i słonko świeci. Łatwiej też sprzedać cokolwiek jak jest widno, bo wtedy lepiej się prezentuje.

Ja przykładowo w zimie bym mieszkania nie kupił bo bym nie wiedział jak jest doświetlone w normalniejszym okresie roku. I mam wrażenie, że masa ludzi
  • Odpowiedz
chyba że będzie zdecydowana zapowiedź nowego/poprawionego programu

@azurri: Od zapowiedzi deweloperom pieniędzy w kieszeni nie przybędzie a długi trzeba spłacać.
  • Odpowiedz
@Khaine: najważniejsze że w społeczeństwie urosla świadomość że dopłaty = wzrost cen

W mniejszym czy większym stopniu, ważne że był szum i coś tam zaświtało. I teraz trochę strach robić ten program bo cykl się powtórzy, krytyka sie nasili. Sam jestem ciekaw jak im kalkulacje w kuluarach wychodzą, co zrobią.
  • Odpowiedz
  • 170
@azurri: Koszt polityczny tego programu jest duży a jeszcze nawet nie wszedł. Jest duży nie dlatego, że w-----ł dużo wyborców - tylko dlatego że w-----ł konkretną grupę wyborców - tych młodych co w Jagodnie stali żeby zagłosować na nową władzę.

Koszt ten urośnie do gigantycznego jeśli program wejdzie i r------i młodym życia - a wiemy że im r------i, więc jak dla mnie będą po prostu p----------i jeśli w to pójdą.
  • Odpowiedz
@Khaine: Akurat w ziemie się dużo lepiej sprzedają niż w lato. Ale też więcej osób wystawia na sprzedaż niż w lato (w lato nie chcą się bawić w pokazywanie mieszkania/szukanie nowego w sezonie wakacyjnym), wiec możliwe że jeśli chodzi o liczbę ofert to tego nie widać.
  • Odpowiedz
Ale jednocześnie dokładnie takiej bezmyślnej arogancji spodziewam się po Tusku, bo to już przerabialiśmy za jego poprzednich rzadów.

@Khaine: dokladnie. to samo było z podniesieniem wieku emerytalnego (co oczywiście było dobrym ruchem z ekonomicznego punktu widzenia) i zajebianiem 51,5% OFE - nawet żelazny elektorat tego nie wytrzymał. I to spowodowało, że przegrał.kolejne wybory. Myślał, że on wie i tak wszystko lepiej, ale wiedział jak widać gorzej.
  • Odpowiedz
  • 1
@Herubin nie ruszy ich na rynek. Policz sobie raty przy obecnych stopach. Za mieszkanie które wynajmuję bym musiał płacić 50% więcej samej raty a w najmie mam jeszcze czynsz wliczony xD

Żeby się kupno opłacało to Glapa by musiał przy tych cenach zbić stopy do chyba 2% xD Powodzenia.
  • Odpowiedz
Ale jednocześnie dokładnie takiej bezmyślnej arogancji spodziewam się po Tusku, bo to już przerabialiśmy za jego poprzednich rzadów.

@Khaine: za pierwszych rządów to on rządził tak jak wychodziły sondaże.
Teraz obawiam się, że PiS mu pokazał, że naród jest tak głupi, że może robić co chce - wystarczy, że będzie podnosił minimalna i waloryzowal emerytury.
  • Odpowiedz
@Khaine ja pamietam jak moi starzy w 2007 głosowali na platformę i potem się pytałem czemu tak na niego źle mówią to powiedzieli ze ich oszukał.
Teraz to widzę że mam powtórkę z dzieciństwa, nic się nie Zmienia PO takie same standardy xD
Ja mam wrażenie że pis to dyma wszystkich, robiąc dobra minę dla wyborców , a PO tylko swoich wyborców xD w sumie stąd się wzięło powiedzenie lemingi ze
  • Odpowiedz