Wpis z mikrobloga

Sam ekosystem Java Developera jest tak duży, że na rozmowach rekrutacyjnych firmy potrafią odrzucić kandydata bo nie zna AWS'a, Apache Kafki, RabbitaMQ czy MongoDB, a do niektórych widziałem wymóg GCP. Zdarzają się też na tej rozmowie pytania o Reacta/Angulara.

Czy są jakieś profesje IT gdzie ekosystem nie jest tak rozdupcony i np. można się specjalizować głównie np. w jednym języki i framerowku? Nie nadążam za tym technologiami, a po robocie nie chcę się uczyć pod rozmowy.

Jak do tego podchodzicie? Mam z kolei kolegę w pracy co pisze w React Native na mobilki i głównie w tym siedzi i raczej tylko tego go pytają na rozmowach jak z nim rozmawiam, co dla mnie jest dziwne jako Java Developera, że są pozycje gdzie wystarczy n---------ć React Native i to wystarcza.

#programowanie #programista15k #java #korposwiat #pracait
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

na rozmowach rekrutacyjnych firmy potrafią odrzucić kandydata bo nie zna AWS'a, Apache Kafki, RabbitaMQ czy MongoDB

@Ksiega_dusz: jeszcze się nie spotkałem z tym, żeby ktoś akurat z tych powodów został odrzucony
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: no ale trudno z pojedynczej sytuacji wyciągać wnioski, że tak jest wszędzie. Wydaje mi się, że jeśli tak się zdarza, to rzadko
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Pójście w stronę inżynierii oprogramowania to jest opcja bardziej przyszłościowa niż klepanie samego kodu (jako software engineer i tak go klepiesz, tylko oprócz tego robisz tez inne rzeczy). Możesz się bronić ale kiedyś się obudzisz z ręką w nocniku.
  • Odpowiedz
  • 0
@pulaas: W jakiej inżynierii oprogramowania? Skończyłem politechnikę mam tytuł mgr. inż informatyki xD Wiem o czym piszesz, ale co mam się innych języków uczyć, architektury itd?
  • Odpowiedz
  • 0
@aloucie: @pulaas: Gościu, nawet mnie nie znasz ale wydajesz jakieś werdykty ale ja Clouda dość dobrze znam. Z AWSem pracuje od 2020 roku i zrobiłem nawet 2 certy po drodze Solutions Architect + Professional. Z Kubernetesa mam CKAD zrobiony także. Używam na codzień od 2019 roku. Programuję zawodowo od 2007 roku.

Pod inżynierem oprogramowania można wszystko podciągnąć, nawet pisanie w Bashu.
  • Odpowiedz
uczysz się pytań, zazwyczaj z technologii pobocznych pytania są raczej ogólne - a uczysz się na bieżąco potem
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Programistów piszących w Javie jest na tyle dużo, że zawsze można znaleźć kogoś spełniającego większość wymagań, dlatego nie ma problemu, żeby kogoś odpalić za nieznajomość np AWSa. W bardziej niszowych językach coś takiego nie ma miejsca, bo łatwiej kogoś nauczyć obsługi narzędzia, niż nowego języka. No ale coś za coś - w Javie projektów jest ogrom, więc nawet jak ze względu na stack odpalą Cię w 90%, to pozostałe
  • Odpowiedz