Wpis z mikrobloga

Jest tu ktoś, kto zarabia na płatnościach w swoich aplikacjach na Android i IOS i mógłby opowiedzieć jak to rozliczać z urzędem skarbowym? Co w przypadku IOS'a jest dochodem, to co Apple przelewa nam na konto czy to co na bieżąco wpływa nam na nasz aplowski rachunek, kiedy użytkownik zrobi płatność?

#iosdev #programista15k #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #apple #android #ios #androiddev
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@speed19 chyba przy wypłacie kasy na swoje konto jako firma wystawiasz im fakturę. W sumie innej opcji nie ma, nie możesz brać kasy i nie wystawiać faktury jak jesteś firmą.
  • Odpowiedz
  • 0
@notBart: 5 września Apple przelał mi na moje konto bankowe pieniądze, ze sprzedaży w lipcu. W takim razie te pieniądze, stanowią dochód za lipiec czy wrzesień?
  • Odpowiedz
  • 0
@relationbrewingarea: Tak mam działalność. Jeżeli dochód stanowiłoby to co płacą użytkownicy, to wtedy musiałbym prowadzić księgę przychodów i rozchodów i ewidencjonować wszystko na koniec dnia. Jak mam to robić jeżeli Apple nie udostępnia na bieżąco sprzedaży, tylko szacunkowo z pewnym opóźnieniem i to w dolarach. Dokładny raport dostaje dopiero na koniec miesiąca
  • Odpowiedz
@speed19 ale userzy nie płacą tobie, tylko apple, który rozlicza się z tobą raz w miesiącu.
W skrócie jak kupuję coś na allegro to dostaję fakturę/paragon od sprzedawcy.

W appstore i google play dostaję invoice od google i apple, nie od twórcy appki. Ty raz w miesiącu powinieneś wystawić fakturę dla apple, po tym jak dostaniesz rozliczenie.
  • Odpowiedz