@volodia: też mnie to ciekawi jak oni to układają, na jakiej podstawie wyznaczaj miejsca do budowy wału w mieście. Ktoś analizuje warstwice ? Druga sprawa to jest marnotrawstwo zasobów, były kiedyś zdjęcia jak na płaskim terenie układane były rękawy/lub grodzie stalowe
IFilmik z instrukcja budowy wałów worków z piaskiem. Istnieje metoda duńska w której nie trzeba wiązać worka, oszczędzając czas. Czemu o tym nikt nie mówi XD
@volodia To jest najgorsze. Człowiek chce pomóc to generalnie się okazuje, że państwo nie potrafi tego wykorzystać. Naprawdę dałoby radę to ogarnąć łatwo i prosto. Mieli 5 dni żeby ustalić jak kłaść wały i gdzie. Mają ekspertów, mają stare dane, mają ludzi. Nawet wziąć zwyczajnie pieprzone spraye i pomalować jak to ma wyglądać. Nie wiem, zorganizować kod QR żeby ktoś wiedział jak to ma być... TO NIE. NIE DA SIĘ.
@TomWro skoro tak powiedział to tak musi być. Faktycznie jakiś geodeta musiał być, bo mieliśmy potem na worach napisane -30, -15, 0. Tylko na tym osiedlu co mówiłem, dwa warstwy worków, znacznie niżej niż ulica i już chyba nikt nie sprawdził a na pewno nie uzupełnił. A technika jest dowolna. Tego to na przysposobiu obronnym powinno się uczyć a nie musztry.
@volodia: byłem na Żabiej Ścieżce. Był koordynator ale ludzie z osiedla mieli swoją opinię. Chłop przez 15 minut tłumaczył dlaczego należy stawiać wał do jazu a nie wzdłuż Oławki. Ale ludzie swoje i heja lecą okładać mur wzdłuż kamienicy kilka dobrych metrów powyżej Oławki za jazem.
Ale cieszę się że wodę ktoś docenił (。◕‿‿◕。) z południa wieźliśmy domyślając się, że w okolicznych sklepach
byłem na Żabiej Ścieżce. Był koordynator ale ludzie z osiedla mieli swoją opinię. Chłop przez 15 minut tłumaczył dlaczego należy stawiać wał do jazu a nie wzdłuż Oławki. Ale ludzie swoje i heja lecą okładać mur wzdłuż kamienicy kilka dobrych metrów powyżej Oławki za jazem.
@SoundsGoodMan: stare pokolenie, beton im nie przetlumaczysz ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡
@FajnyTypek fajny opis xD jedne worki w polowie puste drugie w polowie wypelnione. Zeby zbudowac wal potrzebne sa dwie osoby do napelniania workow, optymista i pesymista.
Druga sprawa to jest marnotrawstwo zasobów, były kiedyś zdjęcia jak na płaskim terenie układane były rękawy/lub grodzie stalowe
https://wykop.pl/wpis/78202935/ifilmik-z-instrukcja-budowy-walow-workow-z-piaskie
Istnieje metoda duńska w której nie trzeba wiązać worka, oszczędzając czas. Czemu o tym nikt nie mówi XD
#powodz #wroclaw #strazpozarna
źródło: c9cd87a9e3cafc2a29ac21d93d67441d65380010c94fd6f780f379ac2e01bab6,w400 (1)
PobierzFaktycznie jakiś geodeta musiał być, bo mieliśmy potem na worach napisane -30, -15, 0. Tylko na tym osiedlu co mówiłem, dwa warstwy worków, znacznie niżej niż ulica i już chyba nikt nie sprawdził a na pewno nie uzupełnił. A technika jest dowolna. Tego to na przysposobiu obronnym powinno się uczyć a nie musztry.
Ale cieszę się że wodę ktoś docenił (。◕‿‿◕。) z południa wieźliśmy domyślając się, że w okolicznych sklepach
źródło: IMG_0960
Pobierz@SoundsGoodMan: stare pokolenie, beton im nie przetlumaczysz ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡