Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć,

taka teoretyczna sytuacja. Interesuje mnie sam kazus opisany poniżej, bo widzę, że na portalach randkowych jest coraz więcej osób, który nie wyglądają na pełnoletnie.

W czasie korzystania z aplikacji randkowej np. #tinder poznajesz dziewczynę. Rozmawia się fajnie, są nawet pikantne i łóżkowe szczegóły co kto komu itp, ale bez wymiany zdjęć. Dziewczyna ma 23 lata, ale po jakiś czasie w rozmowie przyznaje się, że jednak mnie mniej. Powiedzmy 14/15, po prostu ukrywa to makijażem i przerabianiem zdjęć.

Z punktu widzenia prawa osoba, która pisała jakieś pikantne teksty, ale nie wiedziała, że wiek w opisie drugiego rozmówcy jest fałszywy ma kłopoty i jak sprawa trafi do sądu to będzie skazany? Czy są okoliczności łagodzące i do skzania raczej nie dojdzie?

- serwis jest przeznaczony dla dorosłych
- w profilu było napisane, że ma 23 lata
- pytaliście w rozmowie jaki dokładnie rocznik i potwierdziła, że 2001

Logi rozmowy pewnie i tak serwis trzyma, więc pytanie czy wystarczy rozmówcę zapytać wprost czy ma skończone 18 lat i jak potwierdzi to jest ok, czy to nie ma znaczenia dla sądu?

Opisana tu sytuacja nie miała miejsca i jest zmyślona, ale ciekawi mnie jak na to patrza sądy i czy można robić sobie dupochron takim pytaniem o wiek dodatkowo #prawo #polska

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach