Wpis z mikrobloga

Minął 6. (z 67) dzień wakacji.

W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypadki śmiertelne w których zginęły 3 osoby.

27 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
27 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
1 osoba zmarła w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyła.

Czyli w trakcie wakacji w 28 wypadkach zginęło w sumie 28 osób.

W poprzednich latach statystyki po 6. dniu wakacji wyglądały następująco:

Rok temu (wakacje 2025):
8 wypadków / 8 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
30 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
30 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji

2 lata temu (wakacje 2024):
10 wypadków / 10 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
31 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
32 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji

Ponadto z wczoraj:
239 zatrzymanych nietrzeźwych kierujących w ciągu ostatniej doby co daje
1.681 zatrzymanych nietrzeźwych kierujących od początku wakacji

65 wypadków drogowych w ciągu ostatniej doby co daje
442 wypadki drogowe od początku wakacji

71 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby co daje
523 rannych w wypadkach od początku wakacji

Utonięcia:
2 utonięcia w ciągu ostatniej doby
32 utonięcia od początku wakacji

UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze

źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach

-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę.
buycoffee.to/salido Dziękuję!

#smiertelnewypadki
Salido - Minął 6. (z 67) dzień wakacji. 

W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypa...

źródło: 1-453841-58

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 184
Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Wielkopolskie. Wypadek Drodze Dębińskiej w Poznaniu. Tutaj link. Około 7:30 policjanci zostali powiadomieni o zdarzeniu drogowym, do którego doszło na ul. Droga Dębińska pod wiaduktem (ul. Hetmańska) w Poznaniu. Tam, jak wstępnie ustalili policjanci, kierujący rowerem, 42-letni mężczyzna, jadąc drogą rowerową, wjechał na przejazd dla rowerów z lewej strony i uderzył w bok przejeżdżającego przez pasy pojazdu ciężarowego. Pomimo udzielonej natychmiast pomocy, niestety życia rowerzysty
Salido - Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Wielkopolskie. Wypad...

źródło: wypadek-2

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 31
Liczba wypadków liczona tylko ze świecących kropek - policja czasem dorzuca inne do ogólnej puli.

Wypadki - łącznie 27 po 6. dniu wakacji

W. mazowieckie 8
W. wielkopolskie 4
  • Odpowiedz
Utonięcia:
39-letni mężczyzna utonął w Wiśle w Warszawie, w rejonie Mostu Południowego (woj. mazowieckie). Mężczyzna zniknął pod powierzchnią wody dzień wcześniej w miejscu oznaczonym jako czarny punkt wodny. Jego ciało zostało zauważone przez plażowicza dryfujące w rzece i wydobyte przez służby.

91-letnia kobieta została znaleziona martwa w Zalewie Nowohuckim w Krakowie (woj. małopolskie). Ciało seniorki zauważyli spacerowicze. Policja wstępnie wykluczyła udział osób trzecich i przypuszcza, że kobieta mogła zasłabnąć lub potknąć się
wscieklykabanos - Utonięcia:
39-letni mężczyzna utonął w Wiśle w Warszawie, w rejonie...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@wscieklykabanos: Kolega wie, że poza drogą publiczną istnieje coś takiego jak ciąg pieszo-jezdny? Nawierzchnię może mieć z kostki, płyt EKO, MON albo betonu asfaltowego/cementowego? Ze zdjęcia wynika, że to coś ma szerokość około 4,5 metra, czyli nawet zgodną z rozporządzeniem.

Bardziej zastanawiające jest to, że jak dziadek chciał ominąć tą śmieciarkę, że władował się ale to niech wyjaśni policja i prokuratura ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@wscieklykabanos:
Odbiegając od Waszej dyskusji, czy to chodnik, czy nie chodnik, to dlaczego potrącenie na chodniku miałoby nie być klasyfikowane jako wypadek drogowy? Przypominam, że chodnik to jest część drogi i obowiązują na nim przepisy o ruchu drogowym. Wg statystyk policji 3-4% wszystkich wypadków drogowych odbywa się na chodniku.
  • Odpowiedz
@Salido:
", z nieznanych na razie przyczyn zjechał z drogi na pobocze, a potem uderzył w przydrożne drzewo"
Ja wiem co to są za przyczyny gdyż sam mało nie zjechałem na pobocze.
P--------e ciężarówki jadą przy środku jezdni i człowiek się boi że uderzy, zjeżdża bardziej w prawo, złapie pobocze i ściąga na drzewo. J----i "kierowcy zawodowi" tak jeżdżą, najgorzej na łuku drogi zjeżdżają. Widziałem to wielokrotnie. Pewnie na niejednej
  • Odpowiedz
239 zatrzymanych nietrzeźwych kierujących w ciągu ostatniej doby

@Salido: Przecież gdyby kontrola drogowa zdarzała się częściej niż raz na kilka lat to do tego wyniku trzeba by dopisać ze dwa zera. Masakra ilu pijaków porusza się po naszych drogach ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Salido: Byłem na miejscu trzeciego wypadku jakoś minutę po zdarzeniu. Paskudny widok, z kierującej pojazdem niewiele zostało. Samochód centralnie uderzył w drzewo jadąc na oko około 90 km/h. Pomogłem zabezpieczyć miejsce zdarzenia. Po konsultacji z liną alarmową świadek mógł tylko czekać na służby bo poszkodowanej nie można było już pomóc.
Uważajcie na drogach bo nieuwaga przez parę sekund może skończyć się tragicznie.
  • Odpowiedz