Wpis z mikrobloga

#gielda właśnie zrobiłem 3% w ramach nauki scalpingu. Niecałe 20 minut trzymałem pozycję Oracle obserwując wolumeny i VMWA. Wyszedłem na górce. Trade na symboliczne 1000usd, ale traktuję to jako szkolenie, 30 dolców dostałem w bonusie.
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

na dźwigni to nie wiem, ale ogólnie na tym polega scalping. Paręnaście/dziesiąt takich transakcji po parę minut do pół godziny dziennie. 0.5-1-2-3% każda + rygorystyczne stop lossy i się uzbiera. Tylko:

a) trzeba to robić full time

b) nie znalazłem jeszcze, prócz XTB, sensownych wykresów w czasie rzeczywistym dla GPW. No chyba, że TradingView płatne coś takiego oferuje.

@SmartCheetah:
-> Dźwignia x50 i zamiast 30usd będzie 1500 USD na
  • Odpowiedz
Mam poinwestowane ponad pół bańki na więcej niż 12% (w skali roku) w bezpieczne inwestycje,

@SmartCheetah: gmm, ponawiam pytanie - w jaki sposób zainwestowaleś taką kwotę w BEZPIECZNY sposób?
I jeśli jesteś mocno przekonany, że to bezpieczne to po co jeszcze bawisz się w gieldę? Mała szansa, że inwestując w sposób aktywny średnio rocznie wyjdzie wyraźnie więcej niż 12%

Gratulacje! Polecam
  • Odpowiedz
  • 0
I jeśli jesteś mocno przekonany, że to bezpieczne to po co jeszcze bawisz się w gieldę? Mała szansa, że inwestując w sposób aktywny średnio rocznie wyjdzie wyraźnie więcej niż 12%

@NieBendePrasowac: bo to nie konto oszczędnościowe, że mogę wrzucać tam wszystko, bo zdaje się tak założyłeś. Umowy są spisane na konkretne kwoty i terminy, pracują. A gotówki mam więcej i comiesięczny jej napływ, więć inwestują dodatkowo.
  • Odpowiedz
@SmartCheetah To podziel się chociaż w skrócie o czym mówimy, jakieś pożyczki wysoko oprocentowane? A co do giełdy to da się oczywiście zarobić, obecnie nie pracuję, bo jestem w stanie więcej wyciągnąć na tego typu zabawie, ale bezpieczne to na pewno nie jest - inwestuj tylko to co jesteś w stanie bezbolesnie stracić. No i w dźwignie się nie bawię, mogą być duze zyski jak i duze straty.

Jedyny minus xtb
Pavlo389 - @SmartCheetah To podziel się chociaż w skrócie o czym mówimy, jakieś pożyc...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Pavlo389: tak, wysoko oprocentowane, poświadczone notarialnie pożyczki pod rygorem egzekucji.

świetny wynik, nieźle ustrzelone. Ale ta prowizja to faktycznie kosmos. Są jakieś lepsze alternatywy z mniejszą marżą? Zawsze można działać na XTB do limitu, a potem u innego brokera.

Dzięki za normalny komentarz.
  • Odpowiedz
poświadczone notarialnie pożyczki pod rygorem egzekucji.

@SmartCheetah: czułem, że coś w tym stylu, ale nadal trudno mi uwierzyć w to bezpieczeństwo. To że nie buja kapitałem prawda, ale nie widzę dlaczego to miałoby być bardziej bezpieczne niż obligacje korporacyjne, gdzie zawsze może zdarzyć się wtopienie i sporo wysiłku przy odzyskanie kasy (zwłaszcza przy biznesach, które dają tak wysokie odsetki).

Dużo jest innych pozyczkodawców dla tego samego pożyczkobiorcy czy tylko ty?
  • Odpowiedz
  • 0
@NieBendePrasowac: Czaję, że temat Cię interesuje, ale kompletnie nie o tym był mój wpis. Nie chce mi się roztrząsać detali ani przekonywać na forum o bezpieczeństwie moich inwestycji pozagiełdowych, to była tylko dygresja.
  • Odpowiedz
  • 1
@NieBendePrasowac: 1. Inwestorów jest więcej, w tym wspólnicy w spółce. Znamy się dobrze prywatnie, to jest po części po znajomości i na dobrych warunkach, jak jednomiesięczny okres wypowiedzenia, gdybym potrzebował nagle pieniędzy. Profil firmy to handel zagraniczny, retail na dużych wolumenach. 2. Druga, inna inwestycja to pożyczka pod deweloperkę - turystyka. Pod zastaw i gwarantem jest nieruchomość, ale inna niż budowana. Hotel, w którym z resztą w sierpniu byłem, bo
  • Odpowiedz
@Pavlo389: wrzuć sobie cześć środków na trading212 jak gotówka czeka na zleceni to masz 5% oprocentowanie na dolarze, tak samo bez prowizji (chyba bez limitu kwotowego)
  • Odpowiedz