Wpis z mikrobloga

#gielda właśnie zrobiłem 3% w ramach nauki scalpingu. Niecałe 20 minut trzymałem pozycję Oracle obserwując wolumeny i VMWA. Wyszedłem na górce. Trade na symboliczne 1000usd, ale traktuję to jako szkolenie, 30 dolców dostałem w bonusie.
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Vateusz23: na dźwigni to nie wiem, ale ogólnie na tym polega scalping. Paręnaście/dziesiąt takich transakcji po parę minut do pół godziny dziennie. 0.5-1-2-3% każda + rygorystyczne stop lossy i się uzbiera. Tylko:
a) trzeba to robić full time
b) nie znalazłem jeszcze, prócz XTB, sensownych wykresów w czasie rzeczywistym dla GPW. No chyba, że TradingView płatne coś takiego oferuje.
  • Odpowiedz
  • 1
@Jamniki2: prędzej widziałem siebie testującego różne strategie scalpingu na niedużych kwotach przez następne miesiące. Przecież nie świętowałem 30 dolarów, tylko poczułem się usytasy, że to, czego się nauczyłem udało się wykorzystać w praktyce w bezpiecznych warunkach.
  • Odpowiedz
@SmartCheetah a nie sądzisz że jakby te strategie działały to ludzie by ich używali i by mieli nieskończoność pieniędzy? Nie marnuj czasu nie ma świetnego Graala niektórzy tak całe życie zmarnowali na marzeniach m, inwestuj i czekaj.
  • Odpowiedz
Na vikop jest straszne demonizowanie tego CFD.

W przypadku EU gdzie nie możesz stracić wiecej niz wrzuciłeś reguły gry są proste i klarowne.

Znasz max kwotę jaką możesz przegrać przy zakładzie. Możesz wyjść z tego z małą stratą, a jak będziesz miał rację to jest szansa na zarobek.

Lepsze niż bukmacherka.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jamniki2: dzięki za rady, ale więcej zakładasz niż znasz sytuację. Mam poinwestowane ponad pół bańki na więcej niż 12% (w skali roku) w bezpieczne inwestycje, które dają miesięczny dochód pasywny (nie nieruchy). I to jest nie do ruszenia. Gotówkę ponadto mam poinwestowaną długoterminowo na giełdzie. Jakiś śmieszny procent w.w. pieniędzy przeznaczam na spekułę i naukę tejże. Ogólny comiesięczny dochód z żoną mamy pod 30k na rękę miesiąc w miesiąc. Jest
  • Odpowiedz
@SmartCheetah: XTB to market maker. Wygrywając skubiesz XTB. Na portfelu demo i za drobniaki jest spoko. Jak złapią jelenia i zaczniesz coś konkretnego wykręcać to przypadkiem dostaniesz laga i problemy techniczne jak transakcja będzie na plus dla ciebie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jamniki2: obraziłem się trochę na was, więc nie chce mi się pisać po raz 3 :) 2 razy opisywałem to już na tym tagu ze szczegółami, bo każdy jest ciekawy.

@ramuram dzięki za ostrzeżenie. Jak na razie nie miałem takich problemów, tyle że 4k w skali miesiąca to zapewne poza radarem.
  • Odpowiedz