Wpis z mikrobloga

https://m.youtube.com/watch?v=GIqqRQNlGqc

Najbardziej w tej całej rewolucji AI denerwuje mnie to, że my tu sobie śmieszkujemy w mediach społecznościowych, jak nam ta sztuczna inteligencja fajnie przerabia piosenki czy obrazki, a już teraz, as we speak, ta odgórnie oswajana technologia służy do tego, żeby krótkowzroczny pracodawca / zleceniodawca / szef, zaślepiony słupkami w arkuszu kalkulacyjnym i znacznym wzrostem zysków, ale w perspektywie krótkoterminowej, używał AI jako wymówki do cięcia płac/stawek swoim pracownikom/zleceniobiorcom, bo przecież "teraz to komputer sam pracuje, a ty tylko klikasz". I to się dzieje już teraz, tylko ludzie nadal pocieszają się, że ich branży to nigdy nie dotknie. Zrozumcie w końcu, że Wasze firmy/korporacje/miejsca pracy nie są zarządzane przez Waszych przyjaciół, a kierownictwo już nie może się doczekać, kiedy ta technologia będzie na tyle doskonała, żeby się Was pozbyć jak niepotrzebnych śmieci, bo to CZŁOWIEK generuje największe koszty w sprawozdaniach finansowych. Dlatego trzeba się go pozbyć, bo has się musi zgadzać, firma musi się rozwijać, ale już bez Was, roszczeniowych, nieumiejących się dostosować do postępu, w mniemaniu ludzi z góry, robaków, których można zdeptać.

#ai #freelance #slipknot
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@radiogagu: Nic takiego się nie dzieje, w wielu korpo padł wręcz zakaz używania generatywnej AI - np. takie zacofane technologicznie firemki jak Apple, Samsung i Amazon. Pewnie dlatego, że wiedzą, że to AI nie jest w stanie wykonać żadnej sensownej pracy. :)
  • Odpowiedz
  • 1
@hoodoovoodoo: dzieje się. W mojej branży. Znam to z pierwszej ręki. Mówisz o korporacjach za granicą. W mojej branży "góra" jest zachwycona AI. Tylko oni nie mówią na to AI. Ale nie podam Ci jak mówią, bo jeszcze nie zgłupiałem, żeby się nie narażać. Najpierw wyprowadzili to, bo miało to przyspieszyć pracę. Po kilku latach przyszli i powiedzieli, że silnik AI już dużo umie, efekt jego pracy jest znacznie lepszy,
  • Odpowiedz
@radiogagu: Bilans cena-płaca i tak się musi zgadzać, nie będziesz zarabiał tam mało, żebyś nie mógł kupić produktów produkowanych przez te firmy. Więc nie ma zagrożenia.
Jak nam nie zabiorą dostępu do zasobów, i nie zabronią pracy dla siebie nawzajem, to nie ma żadnego zagrożenia. Ale to problem na poziomie aparatów państwa.
  • Odpowiedz
Było info że Amazon usprawnił migrację na nową wersję Javy z pomocą AI i dało to bajeczne oszczędności.

@look997: Akcjonariusze byli zachwyceni. Akcjonariusze wiedzą, że Java jest kompatybilna wstecz?

wyrzucili go z pracy, tak szybko jak moduł nauczył się pisać kod na danych wejściowych tego
h.....o - >Było info że Amazon usprawnił migrację na nową wersję Javy z pomocą AI i d...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
a czemu ograniczasz całe AI tylko to LLM-ów?

@shaughnessy: Bo o tym głównie mówi OP.

Już się dzieje

W podlinkowanym artykule wprost mowa o tym, że się nie dzieje, tylko się przechwalają. Ja wiem, że wiązanie każdych większych zwolnień z AI jest super, bo można być przez coś pokrzywdzonym i nie czuć się winnym. Fakty są takie, że redukcje nadmiarowego covidowego "panic hiring" zaczęły się na długo przed trendem na AI/ML
  • Odpowiedz