Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hello,

jestem drugi meisiac w duzym znanym korpo i jest tutaj strategia pchania wsyztskiego do mastera, a pozniej jest z tego wydzielana wersja. Zadnego git flow, jechanka do mastera. Okrutnie mi to nie lezy, ale czy spotkaliscie sie z tym ? czy to jest red flag?

#programista15k #programowanie #it

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: może opisz to trochę lepiej co masz na myśli. Macie feature branche? Często się rezygnuje z developa i pcha się na master wszystkie pull requesty. Jak ktoś nieogarnia dobrze to może mu się wydawać w tym coś dziwnego. Nawet w sumie źle napisałem - rezygnuje się często z master brancha i używa jednego - tego, co w gitflow zwie się develop. Tylko często ludzie pozostawiają mu nazwę main/master i
  • Odpowiedz
Zadnego git flow

@mirko_anonim: to już nie jest modne parę lat xd Jak pierwszy raz zobaczyłem git flow na studiach (2014) rok to nie mogłem uwierzyć, że ktoś autentycznie lubi taki masochizm
  • Odpowiedz
@some_ONE: jak świeżak przychodzi i od razu chce robić spotkania i edukować innych na starcie to śmierdzi midem ostro. Najgorzej jak to jakiś SM klepnie i będzie cisnął, żeby świeżak się wykazał i siedzisz i słuchasz wykładu jakby cię cofnęli na studia xD Oczywiście świeżak zakłada, że wie wszystko najlepiej, a reszta to debile, więc ma klapki na uszach na jakieś argumenty
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no czyli nie poczytałeś nic skoro twierdzisz, że walenie commitów do mastera to jest trunk-based. Nie ma pull request review? Może są i potem jest squueze i rebase i nawet nie wiesz, że tam były feature branche wcześniej, bo masz liniowy master dzięki temu
  • Odpowiedz
I np. teraz ktos podbil Angulara, a mamy monorepo i wszytsko lezy, buildy nie przechodza, development stoi.

@mirko_anonim: To nie jest problem z praca na masterze, tylko z calkowitym brakiem CI. Taki PR ktory cokolwiek psuje powinien byc automatycznie zablokowany przed merge. Jakis pracowal w gitflow (czego juz nikt praktycznie nie robi) to bys mial dokladnie ten sam problem.
  • Odpowiedz
no czyli nie poczytałeś nic skoro twierdzisz, że walenie commitów do mastera to jest trunk-based

@WyjmijKija: no ale przecież nawet we wstępie podejścia trunk piszą że w mniejszych zespołach (a szczególnie jak masz seniorów co sam wcześniej podkreślałeś) walisz commity bezpośrednio do trunka

dopiero w scaled trunk based masz feature branche i pull requesty
  • Odpowiedz
@some_ONE: dobra, ale umówmy się, to może jest możliwe na początku developmentu jak masz 2-3 typków co zaczynają coś stawiać nowego i są ze sobą w ciągłej komunikacji, ale jednak jak pójdziesz komuś powiedzieć nowemu, że mamy trunk-based development to nie będzie raczej walenie do jednego wiadra. Wszystko z umiarem.
  • Odpowiedz