Wpis z mikrobloga

• 1
przenośna jest c-----a jak używasz jej zgodnie z instrukcją, jak nie masz dwóch lewych rąk i masz balkon to w 30 minut z taśmą klejącą i kartonem i rurą przerobisz na dwururową o wydajności zbliżonej do splita,

ja swoją wywaliłem na balkon i tylko mi wwiewa zimne powietrze do środka, nie bawiłem się w dwie rury, może kiedyś jak mi się zachce to przerobie, dzięki temu mam w miarę cicho i chłodno,
  • Odpowiedz
@tempyluj: @Soothsayer a próbowaliście z podłączeniem jej do wentylacji? w sensie po prostu do komina w bloku, widziałem że niektóre mają po prostu rurę i wtedy wyrzuca tam ciepłe powietrze, pomijam kwestie głośności oczywiście. Pytam z ciekawości, bo myślałem o czymś takim na kolejny sezon
  • Odpowiedz
@Soothsayer: bez kitu ja to samo co roku xD Obiecalem sobie ze w pazdzierniku zrobie instalacje w domu, a w marcu kupie sprzed na zewnatrz xD ciekawe czy w tym roku sie uda lol
  • Odpowiedz
@Soothsayer: ja mam od 2 lat splita i to były najlepiej wydane 4400 zł w życiu. Bo temperatura w pokoju w ogóle nie wzrasta powyżej 24 stopni, a wcześniej bez klimy osiągała 32 i nawet nocami nie spadała poniżej 27 jak było tak gorąco w takim ciągu jak obecnie.

Tegoroczne lato przyniosło u mnie 20 dni z temp. powyżej +30,0. A w prognozie jeszcze kilka kolejnych. To już nie są
  • Odpowiedz
próbowaliście z podłączeniem jej do wentylacji?

@MialemNieWracac: nie chodzi o odprowadzenie ciepła tylko o podciśnienie które się tworzy i zaciąganie ciepłego powietrze z zewnątrz.
czyli działanie jest bez sensu, chłodzimy powietrze które zaciągamy z zewnątrz żeby cieplejsze powietrze z zewnątrz schłodzić i wyrzucić na zewnątrz, to jest perpetum debile, generator głośności i nie ma to racji bytu, imo powinno być to zakazane bo to wysoce idiotyczne nieekologiczne rozwiązanie,
zostawiłem go raz tak zgodnie z instrukcją żeby pies miał chłodniej, chodził od 8 do 17 i efekt był taki jakbym po prostu zamknął okna xD no idiotyczne
  • Odpowiedz
To już nie są lata '70 gdzie czasami Tmax całego roku wynosił 28 stopni, a powyżej 25 było naprawdę rzadko

@Antorus: i było więcej zieleni, a jak ktoś mieszkał na wsi to w ogóle to nie był problem bo przez noc się wychładzało, teraz w mieście w nocy ten cały beton i asfalt który grzał się cały dzień oddaje ciepło i nie ma chwili wytchnienia ( ͡° ʖ̯
  • Odpowiedz
@tempyluj: jak jest 34 w dzień i 20 w nocy to nawet zieleń nie pomaga zbytnio. Wiem bo na wsi mieszkam i temperatury wewnętrzne były nieznośnie wysokie, dochodzące do 32 na poddaszu i 29 na parterze. W mieście jest jeszcze większy piekarnik.
  • Odpowiedz
@vieniasn: generalnie przenośne działają i chłodzą ale musisz stosować jakieś triki typu specjalne rękawy izolujące na rure albo podzielenie rury na dwie. Jeśli nie masz opcji na split albo nie wolno ci nic montować w mieszkaniu to warto rozważyć. No i miej na uwadze że są głośne jak ja p------e, nawet te z górnej półki brzmią jak silniki odrzutowe.
  • Odpowiedz