Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#pracbaza #programowanie #programista15k #frontend #prawo

TL:DR - Dostałem ofertę pracy z fałszywym doświadczeniem w CV. Czy coś mi za to grozi?

Wczesniej przez pół roku wysyłałem CV bez doświadczenia i albo było odrzucane od razu albo nawet nie było odpowiedzi.

Miałem tego dość a wydaje mi się, że dużo umiem ale juniorów nie przyjmują przez to, że nie mają doświadczenie i ich CV są odrzucane na starcie to postanowiłem dodać sobie fejkowe doświadczenie.

Zrobiłem CV w którym umieściłem swoje projekty z githuba oraz napisałem, że mam 2 lata doświadczenia w jakimś losowym korpo.

I powiem tak
Na 35 wysłanych CV dostałem 12 pozytywnych odpowiedzi.
Z tych 12 do kolejnego etapu przeszedłem w 7 firmach.
Potem live coding/zadania udało mi się przejść tylko 4 a ostatecznie ofertę pracy dostałem w 2.

I teraz się robi problem, bo dostałem fajna stawkę 9,3 brutto na UoP ale co jak poproszą o jakieś świadectwa pracy albo coś?

Grozi mi coś za fałszywe informacje w CV jak to wyjdzie?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: No jasne że grozi, ale ja bym sie tym nie przejmował, kłam dalej, a jak Cie złapia za ręke to mów że to nie Twoja ręka.

Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Jakbyś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tak jak pisali powyżej, raczej nigdy nikt nie dzwoni do byłych pracodawców, ale jeśli to UoP to poproszą o świadectwa pracy - powiedz wtedy że pracowałeś na zleceniach/dziełach i że nie masz. Na luzie, wszystko będzie dobrze
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: co innego coś podkolorować, przeciągnąć na LI o miesiąc czy dwa, a co innego totalny fake xD Jedyne co możesz robić to udawać, że to było na B2B, a umowę zgubiłeś jakby pytali. Szczerze nawet bym się obawiał aż tak ściemniać, bo jak trafisz na jakiegoś idiotę co będzie chciał sprawdzić czy to prawda, dzwonić i sprawdzać to cię jeszcze p------e w końcu na policję i będzie ciekawie. Mów,
  • Odpowiedz
w normalnych branżach, jak zatrudniasz się na specjalistę, normalna sprawa, że przynosisz zaświadczenia nawet do wyliczenia urlopu na uop

@klementyna123: w normalnych branżach wszyscy mają maksymalny. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz