Wpis z mikrobloga

Koledzy z #programowanie, które narzędzia AI obecnie uważacie za najlepsze i najbardziej pomocne w waszej pracy? Nieistotne jak z nich korzystacie, interesuje mnie cały przekrój możliwości: od burzy mózgów, researchu, poprzez generowanie pomysłów i szkieletów programów, aż po pomoc w debugowaniu i generowanie dokumentacji, a także wszystkie inne pomysłowe zastosowania.

Macie customowe narzędzia, czy promptujecie z przeglądarki?

#ai #chatgpt #openai #claude

Które narzędzie AI wykorzystujesz w programowaniu?

• GPT 4 /4o 37.1% (36)
  • Claude 3.5 Sonnet 26.8% (26)
  • Gemini 1.5 2.1% (2)
  • LLaMa 3 0% (0)
  • Perplexity 2.1% (2)
  • Inny (komentarz) 1.0% (1)
  • Nie używam LLMów w pracy/sprawdzam 30.9% (30)

Oddanych głosów: 97

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

GPT 4o też się do niczego nie nadaje. Nie radzi sobie z problemami książkowymi np. nie umie wygenerować poprawnie permutacji zbioru czteroelementowego ani nie umie tworzyć słów z podanych liter (jak w scrabble), oraz nie umie liczyć liter w słowach (spytajcie go ile liter R ma słowo strawberry) co jak na model językowy jest dość zadziwiające. Czyli kładzie się na zadaniach, które rozwala moje pięcioletnie dziecko.
  • Odpowiedz
@Krolik: @Milo900 GPT i Claude są świetne do wygenerowania, powiedzmy jakiegoś skryptu konfiguracyjnego, podania struktury folderów, wygenerowania templatki na T&C, podania komendy do basha. Niestety również posłusznie wygenerują to co chcesz, i musisz sam zdiagnozować czy nie wypluło głupot.

Gemini natomiast nie radzi sobie nawet z tym, popełnia o wiele więcej błędów. Bezużyteczne jak dla mnie.
  • Odpowiedz
@Krolik: nie zgadzam sie, jezeli chodzi o permutacje czy np prawdopodbienstwo, chatgpt sobie radzi tylko trzeba samemu sprawdzac czy dobre wyniki sa( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Krolik: no niestety, przewaznie jezeli chodzi o matematyke to chatgpt szuka pelnych rozwiazan z internetu (ta sama tresc zadania), tak bylo w przypadku jak uczylem sie na mature, jezeli chodzilo juz o jakies wymyslone zadania to nie byl w stanie ich zrobic.
  • Odpowiedz