Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Giełda hossa, etf świetnie wypadają a ludzie pakują w obligacje 6-7%. Skąd taki pomysł i dlaczego niby to dobrze wypada? #inwestycje #gielda #obligacje

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
1. nie p--------z się z podatkami etc
2. wrzucasz i zapominasz, wiesz mnie więcej ile będzie (. no oprócz ROD/ROS/EDO ... )
3. brak przewalutowania jak cos chcesz kupić na rynku zagranicznym = mniejsze ryzyko
4. wygoda.
  • Odpowiedz
@Krill: pogadamy jak gielda wroci do normalnej wyceny, a nie wyceny spolek to ich 80-letni przychod :D Kto to kupuje to ja naprawde nie wiem - kolejne tulipany/dotcomy etc. Ale zawsze rownowaga wraca w dlugim terminie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Chodzi tylko o ryzyko, inwestowanie w akcje zawsze się z nim wiąże a przy lokacie nie masz ryzyka. Poza tym jak sobie kupisz etf to on raz spada, raz rośnie, a ludzie nie lubią jak im spada ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
ludzie pakują w obligacje

@mirko_anonim: Zawsze pakowali i zawsze będą, ze spekulantami nie pogadasz.

Wy dzieci hossy to nie wiecie, ze jak pizgnie to nie bedzie co zbierac z oszczednosci, indeksy potrafia zjechac 70%, a z obligow te 7% masz pewne.

@koojon: Np. tutaj masz ładny okaz spekulanta obligaciarza. Obligacje 10-letnie zrobiły od giełdowego szczytu 2021 do dołka 2022 jakoś -20% podczas gdy S&P500 zrobiło -25%. Ok fajnie,
  • Odpowiedz
@michelney: no tak, bo oni to robia raz w ciagu zycia pokolenia inwestorow, zeby nastepne pokolenie nie pamietalo. Jak raz stracisz 70% majatku to juz nie masz jak tego odbudowac. I przypomne, ze jak poleci o 70% to musi potem wzrosnac o 200% zeby wrocic do poczatkowej wartosci. A gdzie inflacja etc.
  • Odpowiedz