@jan-kowalski-nieudany-eksperyment: Ja powiem więcej XD Deweloperka musi dowozić inwestorom wyniki, a wszyscy jak jeden mąż chwalą się bankami ziemi na 7 lat do przodu. Będą więc musieli uruchomić te bezcenne zasoby i sprzedawać więcej taniej, aby ROE się zgadzał i kursik nie poleciał.
to niech nie buduja, nie ma sprawy, skurszeni glownie ywkonawcy moze zwroca sie do TBS czy inwestycji miejskich z nizszymi wycenami.... moga tez w ogole nie budowac, nie ma sprawy....
@mickpl: zastanawiające jak to się stało, że wcześniej mimo braku poważnych programów stymulacych popyt mieszkania były cały czas budowane, no przedziwne sprawa. Gdyby tylko można było obniżyć astronomiczne ceny m2 mieszkań aby zachęcić do ich kupna.
@mickpl: dopóki u mnie w budynku oddanym ponad 3 lata temu nadal stoją puste mieszkania w stanie deweloperskim kupione jako „pewniaczek inwestycyjny”, to ja nie wiem, czy mam się specjalnie martwić o załamanie podaży nowych mieszkań. Bardziej się zastanawiam co by było, gdyby nagle wiele osób spróbowało sprzedać takie betonowe lokaty w obliczu możliwych spadków cen…
kiedy wchodzi to że gminy muszą zrobić MPZP na całym obszarze? Do końca 2025?
@bzyku95: Plany ogólne. Nie MPZP. MPZP mogą dalej robić kolejne 50 lat, tak jak teraz się dzieje.
Plan ogólny zastąpi WZ i rzeczywiście wiele osób, zwłaszcza w dużych miastach, będzie niemile zaskoczonym - bo te plany są przesadnie restrykcyjne i wpisują się w urbanistyczną walkę z rozlewaniem się miast, co oczywiście podwyższa ceny ziemi tam, gdzie
@mickpl: Ja się zastanawiam - czemu jeszcze konfa i piss nie grillują tematu, że ministerstwo finansów jest skorumpowane i siedzi w kieszeni deweloperów i banksterów? Przecież to jest niemal pewne. Niemal, bo inną opcją jest to, że ministerstwo zatrudnia osoby chore na umyśle.
@mickpl: przecież to wciskanie kitu ciemnemu ludowi. Podaż jest rekordowa. Jak nie będzie dopalacza to ceny będą musiały walnąć żeby to zaczęło schodzić.
Jak dojdzie, proszę mi wytłumaczyć, do "gwałtownego załamania", skoro w budowie jest ok. 800k unitów.
Za to, że giełdowa deweloperka nie dowiezie wyników sprzedaży to zgoda, ale to nie jest problem zwykłych ludzi.
#nieruchomosci #polityka
to niech nie buduja, nie ma sprawy, skurszeni glownie ywkonawcy moze zwroca sie do TBS czy inwestycji miejskich z nizszymi wycenami.... moga tez w ogole nie budowac, nie ma sprawy....
Załamanie
Kryzys
Anihilacja
Takie farmazony to możesz Tomczak sprzedawać babom na pokazach garnków. Taki sam kryzys i anihilacja jakie miały przynieść 5% stopy procentowe?
Wtedy te bezcenne banki ziemii mogą być mniej bezcenne jak się okaże że gminne, dotychczas, pole idzie pod działki budowlane ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bzyku95: Plany ogólne. Nie MPZP. MPZP mogą dalej robić kolejne 50 lat, tak jak teraz się dzieje.
Plan ogólny zastąpi WZ i rzeczywiście wiele osób, zwłaszcza w dużych miastach, będzie niemile zaskoczonym - bo te plany są przesadnie restrykcyjne i wpisują się w urbanistyczną walkę z rozlewaniem się miast, co oczywiście podwyższa ceny ziemi tam, gdzie