Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy na obligacjach skarbowych jest ryzyko że się straci? Jest to inwestycja? Do tego czasu lokowałem pieniądze w bankach na 7% lokacie albo oszczędnościowych jak się reklamowali z ofertą, ale kończy mi się teraz konto oszczędnościowe i myślę by zainteresować się lokatą tak od roku wzwyż. Słyszałem że jest stałe oprocentowanie 6% przez 3 lata, polecicie mi coś? Jest to skomplikowane?
#pytanie #obligacje #bank #finanse #lokaty #lokata #polska #ue

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: www.obligacjeskarbowe.pl ;)
Tam masz wszystko.
Pytania, odpowiedzi, charakterystykę serii obligacji.
Możesz nawet kupić przez telefon.
To pożyczka na procent dla Państwa. Jak ufasz, że zwrócą z procentem to bezpieczna. ;)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim teoretycznie obligacje są najbezpieczniejsze bo państwo musiałoby zbankrutować żeby Ci tych pieniędzy nie zwrócić. W praktyce jest na to oczywiście cień szansy ale póki co chyba się nie zanosi. Na minus to oczywiście niewielki zysk, niestety nie chroniący też przed wysoką inflacja. W szczytowych wartościach obligacji indeksowanych inflacja chyba rok temu, pierwszy rok oszczędzania był na ponad połowę niszy % niż inflacja. Dopiero drugi rok dawał większy zysk, no ale
  • Odpowiedz
@LordLookas mówisz o sytuacji kiedy ktoś kupował obligacje już w momencie, kiedy inflacja była wysoka. teraz mamy niską, w pierwszym roku na EDO masz 6.8%, czyli 4% ponad inflację. następnie inflacja + 2%
  • Odpowiedz
@powodzenia zgadza się, mnie się tak jeszcze udało załapać na wysokie oprocentowanie EDO już po spadku inflacji. No ale to trzeba być Matim żeby tak jak on zakupić obligi z wyprzedzeniem żeby się idealnie załapać na drugi rok na procent inflacyjny i mieć inflację w kosmosie.
  • Odpowiedz