Aktywne Wpisy
Aureolus +71
Wraz z partnerką mamy syna, który w listopadzie będzie kończył roczek. Od kilku dni jest awantura, bo powiedziałem, że będziemy na roczek nacinali mu jezusowe piętki. Na początku myślała, że żartuję, ale potem zdjąłem skarpetki i pokazałem jej na moich piętach krzyżyki, które miałem zrobione na swój roczek. To jest stary kaszubski zwyczaj. Chyba w innych częściach polski też się go jeszcze kultywuje? Powiedziała, że jestem nienormalny i nie odzywa się do
ChlopoRobotnik2137 +1002
Oho przyszlo polecnie z samej gory od pana Tuska
Je suis @mickpl
#tusk #nieruchomosci #kredytnastart #kredythipoteczny
Je suis @mickpl
#tusk #nieruchomosci #kredytnastart #kredythipoteczny
Spadająca liczba urodzeń to wyzwanie, z którym musimy się zmierzyć. Istnieje kilka propozycji, które mogą pomóc w poprawie sytuacji demograficznej w Polsce.
Jednym z takich kroków są ulgi podatkowe dla rodzin od drugiego dziecka w górę. Wsparcie finansowe w postaci ulg podatkowych mogłoby zachęcić rodziny do posiadania większej liczby dzieci. Zwiększenie zasobów finansowych rodzin wielodzietnych przyczyniłoby się do poprawy jakości ich życia, a redukcja obciążenia podatkowego mogłaby stanowić dodatkową motywację do powiększania rodziny.
Kolejnym krokiem jest zmiana wyliczania emerytur dla kobiet, które decydują się pozostać w domu z dzieckiem. Wprowadzenie sprawiedliwszych zasad wyliczania emerytur pozwoliłoby na eliminację obaw związanych z niższymi świadczeniami w przyszłości. Dzięki temu kobiety mogłyby skupić się na wychowaniu dzieci bez obawy o swoją finansową przyszłość, co promowałoby model rodziny, w którym jedno z rodziców może poświęcić się opiece nad dziećmi.
Reforma szkolnictwa średniego, z większym naciskiem na szkoły zawodowe i techniczne, to kolejna propozycja. Umożliwienie młodzieży szybszego wejścia na rynek pracy oraz dostarczanie praktycznych umiejętności mogłoby znacząco zmniejszyć bezrobocie wśród młodych ludzi. Wprowadzenie płatnych praktyk w szkołach zawodowych nie tylko obniżyłoby koszty utrzymania młodzieży, ale także nauczyłoby ich wartości pracy i odpowiedzialności. Przygotowanie wykwalifikowanej kadry dla gospodarki byłoby dodatkowym atutem.
Uregulowanie rynku nieruchomości jest również kluczowym elementem. Możliwość szybszego i łatwiejszego usunięcia niepłacących lokatorów poprawiłaby bezpieczeństwo inwestycji w nieruchomości, co mogłoby zachęcić więcej osób do wynajmowania mieszkań. Wprowadzenie mechanizmów zapobiegających nadmiernemu wzrostowi cen czynszów stabilizowałoby rynek mieszkaniowy, co ułatwiłoby młodym rodzinom start w samodzielne życie. Lepsza dostępność mieszkań sprzyjałaby tworzeniu stabilnych warunków dla młodych rodzin.
Ponadto, warto rozważyć dodatkowe działania, takie jak wsparcie dla młodych rodziców w postaci żłobków i przedszkoli, programy edukacyjne dla przyszłych rodziców oraz promowanie elastycznych form zatrudnienia, które ułatwiłyby łączenie pracy zawodowej z wychowaniem dzieci.
Te kroki mogłyby przyczynić się do znacznej poprawy sytuacji demograficznej w Polsce, jednocześnie wzmacniając fundamenty społeczeństwa i gospodarki.
#demografia #spoleczenstwo #gospodarka #natalizm #antynatalizm #p0lka #nieruchomosci
Wykres, który pokazuje, że podniesienie podatków powyżej pewnego progu paradoksalnie sprawia, że wpływy do budżetu są niższe.
Poza tym już przecietny obywatel w zasadzie jest opodatkowany na 50% jeśli zsumujemy VAT akcyza i inne ukryte podatki
Dochodzi do paradoksu wyboru
Paradoks wyboru, znany również jako paradoks wyboru (ang. Paradox of Choice), odnosi się do zjawiska, w którym większa liczba dostępnych opcji prowadzi do większego stresu, niepokoju i niezadowolenia z
Lepiej w końcu zmierzcie się z faktem, że 0 to jedyna poprawna liczba