Jeszcze 5 lat temu regularnie rodziło się u nas po ponad 30 tys. dzieci miesięcznie.
Ostatni raz 30 tys. urodzin w jednym miesiącu mieliśmy na początku 2021.
W połowie 2022 spadliśmy już poniżej 25 tys. urodzeń miesięcznie
A czerwiec to drugi miesiąc w historii, kiedy liczba urodzeń w Polsce spadła poniżej 20 tys.
Nasze tempo spadku urodzeń jest gigantyczne. W ciągu 5 lat liczba urodzeń spadła o 1/3. Nie zakładały tego nawet najgorsze i najczarniejsze szacunki, a co za tym idzie, nasza katastrofa i zapaść kraju pod własnym ciężarem będzie nie tylko boleśniejsza, to przyjdzie do tego szybciej. To będzie dosłownie jazda bez trzymanki ku zagładzie.
tyle opcji, a ty wybrałeś najbardziej idiotyczne tłumaczenie się
@Cadfael: * tłumaczenie się Tobie, czyli osobie która nie wie czym jest solipsyzm a sama wypisuje ad personam w stylu "ja nie chcę dzieci, sam miej dzieci" xd
Ludzie są zwierzętami i relacje intergatunkowe w postaci rozmnażania i rodziny to jedna z podstawowych potrzeb. Nieważne jak bardzo by się z tym walczyło.
Można się przez lata oszukiwać, że nie chce się dzieci, że po co to komu, na co to, drogie to cholerstwo, sra, beka i rzyga. A i tak na koniec mózg się przestawi i stwierdzi, że trzeba się rozmnożyć, bo tak i już. ( ͡°ᴥ͡°)
jednostki decydujące się na brak dzieci to ekstrema, a nie norma.
@SkeletonKing: ktos cie przeniosl w czasie o 100 lat? k---a, typie, co
@Dietetyq: dzbanie, solipsyzm nie ma nic wspólnego z tym, co tutaj jest poruszane. zacznijmy od czegoś prostego: z czego, gamoniu, składa się społeczenstwo?
@Cadfael @nukey odwiedziny raz na 2 tygodnie czy nawet raz w miesiącu to chyba normalna ilość jeśli nasze dzieci są już dorosłe i samodzielne. Jak mówiłam ale powtórzę- normalni rodzice nie cwychowuja dzieci by te z nimi siedziały na starość. Wychowujemy ich by mieli swoje życie a my ich wspieramy i dopingujemy nawet na odległość.
@HaPe: dodaj do tego problem ze żłobkami i przedszkolami. Nie ma sensownej pracy w Polsce "C". Migruje młody do większego miasta. Nie ma opcji zostawiać dziecka do opieki babci/dziadkowi. Więc masz żłobek/przedszkole 1.6k / dziecko na miesiąc + kredyt na mieszkanie 3.6k (500k) + czynsz 1.1k PLN. Łącznie 6.3k PLN przy 1 dziecku. Nie wiem jakie mieszkanie kupisz za dwie niskie pensje w regionie, no chyba przy założeniu że... nie
@Cadfael Dzieci nie są lekarstwem na samotność. Ludzie to istoty stadne, które z natury pragną towarzystwa i bliskości innych ludzi. To naturalne, że dążymy do życia wśród innych, a nie do izolacji. Rodzina zapewnia nam najbardziej potrzebę bliskości bo najczęściej z rodziną mamy najsilniejsze więzi i najlepszy kontakt.
@elena-mary: piszesz jakieś frazesy ze fejsbukowych stron dla grażynek.
To naturalne, że dążymy do życia wśród innych, a nie do izolacji.
czyli więcej towarzystwa da mi opiekunka środowiskowa, która raz na tydzień przyjdzie sprawdzić, czy jeszcze się nie rozkładam, niż dziecko, którego odwiedziny raz na miesiąc będą wg ciebie wystarczające ¯\(ツ)/¯ bo chyba nie masz na myśli tego, że starym ludziom powinno wystarczyć samo myślenie o tym, że gdzieś tam
@niebordowy: pare lat temu tak było, w dużych miastach nie ma juz z tym problemu.
@HaPe: Mam dwa dzieciaki i jakoś nie widzę żeby to rozwiązano (Warszawa). Syn lvl 4 akurat i muszę za niego płacić. Za córę płaciłem dopóki nie poszła do szkoły (aktualnie lvl 9).
Czynsz - mam próbkę z dwóch mieszkań i zazdroszczę bo przy 60m nie schodzę poniżej 1.1k. Budynki z 2000 i 2017.
@elena-mary: dostań te 70% z 4k (żona) albo z 6 k (ja). Wybór jest prosty do tego ja mogę w swojej pracy zarobić więcej jak będę chciał a żona już raczej nie. Do tego więcej mężczyzn pracuje w takich miejscach gdzie ma premie ,prowizje itd które się w ten rodzicielki nie będą wliczać. Ps : tacierzynski już jest spoko bo płacą 100 % i poprawili to że można go wziąć
Czynsz - mam próbkę z dwóch mieszkań i zazdroszczę bo przy 60m nie schodzę poniżej 1.1k. Budynki z 2000 i 2017.
@niebordowy: wszystko zależy od zużycia mediów, mieszkania 50 m2 2000 i 2006 r. przy jednej osobie - 300 - 400 zł, wielka płyta 600zł, generalnie w starym budownictwie, ale nie wielkiej płycie, czynsz jest najwyższy ze wzgledu na wysoka składke na fundusz remontowy, w nowych osiedlach raczej jest najtaniej chyba, że sa jakies dodatkowe uslugi typu ochrona
@Cadfael nie mamy o czym dyskutować jak uważasz, że opiekunka środowiskowa da wiecej ciepła od własnego dziecka. To tak jak wykopki łudzące się, że pójście na divy to to samo co s--s w związku z ukochaną osobą.
Nie mamy o czym dyskutować bo to o czym piszesz to jakiś kosmos. Dodatkowo nie wiem czemu zakładasz, że dziecko odwuedza rodzica raz w miesiącu i ma #!$%@?. Ja ze swoją mama mam super
@czerwony_ptak: no i wlasnie tak to dziala. czego nie rozumiesz?
no nie działa bo do pewnego momenu było coraz więcej ludzi i potem zaczęło być coraz mniej. wg tego co napisałem gdyby to był jedyny istotny czynnik to taka sytuacja by nie zaszła
Ostatni raz 30 tys. urodzin w jednym miesiącu mieliśmy na początku 2021.
W połowie 2022 spadliśmy już poniżej 25 tys. urodzeń miesięcznie
A czerwiec to drugi miesiąc w historii, kiedy liczba urodzeń w Polsce spadła poniżej 20 tys.
Nasze tempo spadku urodzeń jest gigantyczne. W ciągu 5 lat liczba urodzeń spadła o 1/3. Nie zakładały tego nawet najgorsze i najczarniejsze szacunki, a co za tym idzie, nasza katastrofa i zapaść kraju pod własnym ciężarem będzie nie tylko boleśniejsza, to przyjdzie do tego szybciej. To będzie dosłownie jazda bez trzymanki ku zagładzie.
#demografia #zmarnowanademografia #dzieci #dziecko #childfree #polska
@Cadfael: ehh te dzieciaki, dobrze że jeszcze miesiąc i się szkoła zacznie to mniej ich na wykopie będzie (mordo)
@Cadfael: * tłumaczenie się Tobie, czyli osobie która nie wie czym jest solipsyzm a sama wypisuje ad personam w stylu "ja nie chcę dzieci, sam miej dzieci" xd
@SkeletonKing: ktos cie przeniosl w czasie o 100 lat? k---a, typie, co
Nie wiem jakie mieszkanie kupisz za dwie niskie pensje w regionie, no chyba przy założeniu że... nie
@niebordowy: pare lat temu tak było, w dużych miastach nie ma juz z tym problemu.
czyli więcej towarzystwa da mi opiekunka środowiskowa, która raz na tydzień przyjdzie sprawdzić, czy jeszcze się nie rozkładam, niż dziecko, którego odwiedziny raz na miesiąc będą wg ciebie wystarczające ¯\(ツ)/¯
bo chyba nie masz na myśli tego, że starym ludziom powinno wystarczyć samo myślenie o tym, że gdzieś tam
@HaPe: Mam dwa dzieciaki i jakoś nie widzę żeby to rozwiązano (Warszawa). Syn lvl 4 akurat i muszę za niego płacić. Za córę płaciłem dopóki nie poszła do szkoły (aktualnie lvl 9).
@niebordowy: wszystko zależy od zużycia mediów, mieszkania 50 m2 2000 i 2006 r. przy jednej osobie - 300 - 400 zł, wielka płyta 600zł, generalnie w starym budownictwie, ale nie wielkiej płycie, czynsz jest najwyższy ze wzgledu na wysoka składke na fundusz remontowy, w nowych osiedlach raczej jest najtaniej chyba, że sa jakies dodatkowe uslugi typu ochrona
To tak jak wykopki łudzące się, że pójście na divy to to samo co s--s w związku z ukochaną osobą.
Nie mamy o czym dyskutować bo to o czym piszesz to jakiś kosmos.
Dodatkowo nie wiem czemu zakładasz, że dziecko odwuedza rodzica raz w miesiącu i ma #!$%@?. Ja ze swoją mama mam super
no nie działa bo do pewnego momenu było coraz więcej ludzi i potem zaczęło być coraz mniej. wg tego co napisałem gdyby to był jedyny istotny czynnik to taka sytuacja by nie zaszła
a jaką masz GWARANCJĘ, że dziecko da?
porównywanie