Wpis z mikrobloga

• 8
@Castellano wszystkim, którzy lecą zwiedzać NYC, piszę żeby nie pominęli zwiedzania lotniskowca okrętu - muzeum, który jest zacumowany na Manhattanie.
Ja o nim nie wiedziałem i żałuję, a że byłem tam ostatni raz w 2008 i nie miałem okazji później to żałuję podwójnie.
Z ciekawostek to na pokładzie tego lotniskowca są MiGi z polską szachownicą. Przekazaliśmy je w latach 90. XXw.
  • Odpowiedz
@Castellano: Super wyprawa Mirku, gratuluję fajnego urlopu. Jedna darmowa porada ode mnie, Katz delicatessen jest mocno przereklamowane i niewarte swojej ceny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@mrrurek wahadlowca nie kojarzyłem, a malowania p-------m. Tak czy inaczej żałuję, że wtedy nie odwiedziłem.

PS. Dalej mi się kołacze po głowie, że MiGi dali Polacy ale już się nie upieram.
  • Odpowiedz
  • 2
@Castellano jeszcze jedno mi się przypomniało. Kiedyś była wycieczka śladami nowojorski h rodzin mafijnych np. Sparks Steak House (o ile dobrze pamiętam nazwę) gdzie na rozkaz Gotti'ego zastrzelony został boss rodziny Gambino - Paul Castelano. Inne miejsce z nim związane to Staten Island i jego Willa.
  • Odpowiedz
@Castellano: masz w planach wybrać się na jakiś musical? Polecam Króla Lwa
Z NYC można wybrać się nocnym autobusem do buffalo na Niagarę, też fajna opcja jak masz czas.
  • Odpowiedz
trochę podejrzane skąd nauczyciel z białegostoku ma kasę na lot do Stanów. Skarbówka wie?

@wolepiwo: eh te mity o źle zarabiających nauczycielach. Białystok, czy nie, podstawowa pensja nauczyciela w całym kraju jest taka sama. Jak podaje ZNP średnie wynagrodzenie nauczyciela dyplomowanego to 9 523,88 zł (średnie, czyli nie za 18h tylko sensownie pracując).
https://www.prawo.pl/oswiata/podwyzki-dla-nauczycieli-i-budzet-na-oswiate-w-2025-r,524269.html

A za 18h w tygodniu nauczyciel dyplomowany - brutto: 5915 zł/netto (na rękę): 4362,69 zł
  • Odpowiedz
@Castellano: obczaj sobie FlyNYON, za ok $299 masz 30min lot nad miastem helikopterem z otwartymi drzwiami. Leciałem w tym roku i była to jedna z fajniejszych rzeczy w moim życiu.
  • Odpowiedz
@xiv7 Chyba zatrzymałeś się na 2018 roku z tymi cenami, bo już dawno promocji za 1k w dwie strony nie ma. Teraz 2k to jest bardzo dobra cena, zazwyczaj z przesiadkami.

Nie wspominając o tym, że ceny lotów to jest kropla w morzu wydatków w NY. Łóżko w hostelu, z 10 innymi osobami w pokoju, potrafi kosztować kilka tysięcy na tydzień, atrakcje i jedzenie kolejne kilka tysięcy (i to licząc już
  • Odpowiedz
@Castellano: jak wyglądają koszty takiego wypadu na tydzień do NYC? Ile mniej więcej teraz trzeba mieć odłożone, żeby zobaczyć najwazniejsze atrakcje? Pytam o koszty na miejscu, bo ceny noclegów czy lotów to można łatwo sprawdzić
  • Odpowiedz
@pro666full

@Castellano: jak wyglądają koszty takiego wypadu na tydzień do NYC? Ile mniej więcej teraz trzeba mieć odłożone, żeby zobaczyć najwazniejsze atrakcje? Pytam o koszty na miejscu, bo ceny noclegów czy lotów to można łatwo sprawdzić

Podepnę się pod
  • Odpowiedz