Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Kojarzycie jak banki patrzą na #jdg i #kredythipoteczny jeśli chodzi o przychody i ich ciągłość? Mam taką sytuację, że jestem na umowie b2b, 15k ryczałt. Jest ciągłość od lat, ale w grudniu będę brał prawie cały miesiąc urlop bezpłatny, więc faktura będzie na około 2k powiedzmy. Od stycznia znowu powrót do stałej kwoty. Pytanie jak banki na to będa patrzeć? Podaje się średnią z ostatnich miesięcy czy oddzielnie każdy miesiąc? Bo myślę, że w 2-3 kwartale 2025 będę chciał brać kredyt hipoteczny więc ten okres przestoju się załapie. Mogę ewentualnie kombinować i wystawić fakturę na normalną kwotę i jakoś się dogadać z obniżeniem innej faktury ale nie za bardzo jest mi to na rękę i firmie z którą współpracuje. Na coś tu zwrócić jeszcze uwagę? #finanse #wlasnadzialalnosc #kredyt @marcpol

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

15k ryczałt.

@mirko_anonim: W takim przypadku podstawą do oceny zdolności kredytowej będzie zeznanie PIT za rok poprzedni, ewidencja przychodów za poprzedni rok oraz ewidencja przychodów za rozliczone miesiące bieżącego roku. Część banków może jeszcze dodatkowo weryfikować rok poprzedzający rok poprzedni.

O ile brak przychodu w jednym miesiącu nie wpłynie znacznie na zdolność kredytową to może to wzbudzić uwagę analityka. Być może wystarczy wyjaśnienie, ale jest też ryzyko, że negatywnie zostanie
  • Odpowiedz