Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, pytanie do tych co się rozwodzili i mieli wcześniej intercyzę (przed zawarciem małżeństwa).
Czy w przypadku braku dzieci (braku kościelnego) i dosyć krótkiemu małżeństwu (mniej niż 5 lat), jest szansa na brak alimentów?

Oczywiście rozumiem, że musi być to za porozumieniem stron. Tutaj jest wielką niewiadomą jak ona zareaguje. Zastanawiam się czy są jakieś powody które mogłyby być uznane przez sąd za kwalifikujące się do rozwiązania małżeństwa za porozumieniem stron. Bo przecież nie można się zmuszać do uczucia albo być mimo braku?

Nie było zdrady itd. Uczucie wygasło i po prostu tego nie widzę. Próbowałem rozbudzić uczucia ale tego po prostu nie ma. Bywa.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady.

#rozwod #depresja #malzenstwo #prawnik

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim co wy macie z tymi alimentami na byle zony. Jak żyje to nie znam żadnego takiego przypadku (oprócz Marcinkiewicza ale sam se chłop winny bo żonę zostawił dla młodej siksy).
Aby coś takiego w ogóle uzyskać by musiał być rozwod z twojej winy.
Najczęściej ludziom nie chce ciągać się po sądach tylko ch a szybko zamknąć temat i się rozejść w spokoju.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @elena-mary a czy to nie jest tak, że sąd zadaje pytania kto przyczynił się do rozpadu związku i wówczas osoba która mniej się starała jest winna? Wiem, że wpis może brzmieć absurdalnie ale mówię serio. Znam przypadki gdy płacą alimenty bez dzieci, nawet gdy nie było zdrady.

@rol-ex dlaczego bait? Czy znasz rzeczywistość polskich sądów? Pytam się bo nie wiem jak absurdalnie może być. Dwóch
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zależy. Mimo, że moja ex była klepnięta to podpisała papiery dotyczące rozwodu bez orzekania o winie oraz oświadczenie o tym, że sami się podzieliliśmy majątkiem. Składasz papiery w sądzie i tyle, jak kobieta nie będzie utrudniać to pójdzie łatwo bez prawnika - masz nawet gotowe wzory na stronach sądów.
  • Odpowiedz