Wpis z mikrobloga

#programista15k

https://www.money.pl/podatki/fikcyjne-samozatrudnienie-przelomowa-decyzja-skarbowki-7047544920411072a.html

Wygląda na to że rzeczywiście chcą się dobrać do d--y szarej strefie

Z artykułu, fikcyjne samozatrudnienie to

Jest to sytuacja, w której podatnik zakłada działalność gospodarczą, ale faktycznie realizuje usługi tylko na rzecz jednego podmiotu, najczęściej byłego pracodawcy i wykonuje obowiązki (często przedmiotowo pokrywające się z treścią świadczeń wykonywanych na podstawie stosunku pracy) w sposób charakterystyczny dla stosunku pracy (pod kierownictwem zleceniodawcy, w miejscu i czasie przez niego wskazanym)"
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gennwat: nie tylko służba zdrowia wiele branż. Ja się w sumie dziwię dlaczego oni się już dawno do tego nie dobrali bo fikcyjne samozatrudnienia to są miliardy złotych uciekające w eter.

Czas pokaże jednak czy to tylko medialne straszenie czy rzeczywiście coś się rusza.
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: my tutaj jesteśmy IT centryczni ale akurat fałszywe działalności to optymalizacja podatkowa nie tylko w IT, i jeśli się za to wezmą to nie z powodu kuców a uszczelnieniu systemu podatkowego tak jak na przykład skończyły się defacto wały na VATcie.
  • Odpowiedz
jak chca u----c b2b, to niech zaczna od setek tysiecy fikcyjncyh samozatrudnien w polskiej sluzbie zdrowi

@Gennwat: tego nie zrobią. Lekarzom na B2B dają dodatkowe przywileje, zeby tylko pracowali na B2B
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: myślę że tutaj też rolę odgrywa krajowy system efaktur. Skarbówka będzie wiedzieć jaki jest przepływ kasy między podmiotami i nawet za pomocą algorytmow będzie się dało zrobić wykrywanie fałszywych działalności

Ten system ma wejść w 2026
  • Odpowiedz
@keksoa: eh, ja tutaj złodziej na fałszywej działalności, szukam innych źródeł zarobku ale nic nie wypala, płace podatki jak przykazano, a taki pan budowlaniec jeden z drugim to wiadomo hehe bez fakturki po 10-15k w kieszeń przyjmują za jakąś tam fuszke na około domu - polecam otworzyć oczy i pozaglądać w przeróżne miejsca budowlanki, co tam sie o--------a...
  • Odpowiedz
@damian_co_dalej: to jest takie typowe polskie gadanie, ja kombinuje ale inni kradną bardziej więc jest ok.

Sprawa wygląda jasno. Działalność jest po to by ludzie mogli prowadzić działalność a umowa o pracę jest w przypadku gdy ktoś pracuje dla innego podmiotu na warunkach zdefiniowanych przez kodeks pracy.

Czy opodatkowanie na umowie o pracę jest za wysokie? A jak. Czy zakładanie fałszywych działalności jest legalne? Defacto nie ale nikt tego nie
  • Odpowiedz
@damian_co_dalej: 2000 zł zusu dla kuca który pracuje dla kontraktowni jak ja to nic ale dla freelancera, małego przedsiębiorcy to dramat.

Dlatego system promuje cwaniactwo i likwidowani są uczuciwi ludzie. Oczywiście złodziej powie że on kradnie bo inni kradną ale tak wszyscy gadają.

To skoro pisze takie rzeczy to dlaczego sam nie siedzę na UOP? Hipokryta! Bo wierzę tylko w działania systemowe czy ja jestem na UOP czy inny Ziutek
  • Odpowiedz
Bo polska gospodarka nic nie zyskuje na lekarzach, prawnikach czy kucach którzy są na fałszywych jdg.

@keksoa: no tak, wszystkie nadmiarowe pieniądze które zarabiam względem UoP wydaje w Niemczech, Chinach, a jak coś zostanie to leci to na Marsa, nic z moich pieniędzy nie zostaje w kraju - przypomnij sobie filmy korwina o paróweczkach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

to jest takie typowe polskie gadanie, ja kombinuje ale inni
  • Odpowiedz
@damian_co_dalej: wiesz co taka gadka nie ma sensu bo zawsze jak zabierzesz kasę cwaniaczkiem to jest ścisk #!$%@?. Ciężko żeby nie było bo to utrata kasy xD

To samo robią Janusze co płaczą że tak źle a później willa w wawce wybudowana

Akurat biednym ta kasa nie jest zabierana, jestem kucem i realia znam a nawet jeszcze nie jest zabierana i niewiadomo czy będzie.
  • Odpowiedz
uciekające w eter.

Raczej zostające w kieszeniach obywateli którzy potem wydają te pieniądze na inne rzeczy. Ostatecznie państwo i tak te pieniądze dostaje w formie innych podatków.
  • Odpowiedz
spoko, jak chca u----c b2b, to niech zaczna od setek tysiecy fikcyjncyh samozatrudnien w polskiej sluzbie zdrowia, powodzenia zycze xd

@Gennwat: Ale w służbie zdrowia to zależy. Wielu lekarzy pracuje w różnych miejscach w ciągu jednego tygodnia.
  • Odpowiedz
Bo polska gospodarka nic nie zyskuje na lekarzach, prawnikach czy kucach którzy są na fałszywych jdg.

@keksoa: Ale wiesz, że większość ludzi nie umie zarządzać kapitałem, to co zaoszczędzą na podatkach to wydadzą wspierając gospodarkę lepiej niż rząd z tych podatków
  • Odpowiedz
wiesz co taka gadka nie ma sensu bo zawsze jak zabierzesz kasę cwaniaczkiem to jest ścisk #!$%@?. Ciężko żeby nie było bo to utrata kasy xD

@keksoa: to może poruszmy temat tych "autorskich" na UoP - przecież to też jest ruchanie rządu na kase, bez tego to 95% ludzi s-----------y na B2B albo za granice

poruszmy też temat pracowania dla zagranicznych kontraktorni które konta bankowe mają na Cyprze czy innym Luksemburgu -
  • Odpowiedz
@Bejro:

Ale wiesz, że większość ludzi nie umie zarządzać kapitałem, to co zaoszczędzą na podatkach to wydadzą wspierając gospodarkę lepiej niż rząd z tych podatków

Obecnie kasa z optymalizacji podatkowej idzie nie oszukujmy się w beton. Dla tych ludzi jest to dobre dla innych nie bo ceny nieruchow rosną.

Ogólnie ludzie tak samo źle zarządzają kapitałem jak rząd. Przekonalem się o tym grając trochę i na giełdzie i w krypto i
  • Odpowiedz
@Bejro: firmy IT tak samo czy kontraktownie zysk inwestują w własne projekty i r&d i ogólnie w rozwój? Nie, bogate biura, wszędzie MacBooki, czasami absurdalne benefity i zarobki w kieszeń .

Dlatego ten kraj jest taka postkolonialna dziczą.

Ex korwinista hir
  • Odpowiedz
@keksoa: No polskie firmy to raczej nie mają działów R&D ani szans na konkurencję w takich branżach, u mnie normalnie zyski są refinansowane w takie projekty, dobry sprzęt który buduje koszty oraz nieruchomości - nowe biura. Co w tym dziwnego, na co innego mają te pieniądze iść. Nie oszukujmy się też, laptop za mniej niż 15-20k nie nadaje się do profesjonalnego programowania.
  • Odpowiedz
@Bejro: polskie firmy nic nie mjaa, nawet sobie nie zrobiły poduszki finansowej na gorsze czasy. Co widać po zwolnieniach.
Ogólnie kkorwinizmy by na mnie działały jakbym miał z 18 lat a sam na własne oczy widzę jak to wygląda. Dlatego #!$%@? mam w dupie

Po tym jak wiele osób dorobiło się absurdalnych pieniędzy w IT to teraz my powinniśmy mieć silny własny rynek produktowy idąc korwinizmami. Zamiast tego bogate kuce mają po 5
  • Odpowiedz