Wpis z mikrobloga

Coś w tym jest. Mimo iż bliżej mi do obecnej koalicji rządzącej to jednak w temacie imigrantów zgadzam się ze skrajną prawicą. Myślicie, że dlaczego na Twitterze ciągle pojawiają się filmy lub artykuły z Niemiec, Francji czy Wielkiej Brytanii, gdzie dany koleś z takiej Syrii czy Afganistanu zrobił coś złego? Zostały wygenerowane przez AI? No właśnie nie, to jest rzeczywistość w tych krajach. Sytuacji nie poprawia fakt, że tych krajach można trafić pod sąd za "mowę nienawiści" wobec takich ludzi, a oni sami mogą otrzymać wyroki zdecydowanie za niskie, bo... no właśnie nie wiadomo co. Okej, przyznaje, że te kraje już pomału zaostrzają swoją politykę imigracyjną, ale pozostaje pytanie. Czy nie jest już na to za późno?
#polityka #francja #imigranci
Koziom - Coś w tym jest. Mimo iż bliżej mi do obecnej koalicji rządzącej to jednak w ...

źródło: Screenshot_20240708_095100_Chrome

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Koziom:

w temacie imigrantów zgadzam się ze skrajną prawicą.

Problem w tym że ta skrajna prawica nie miała nic w programie dotyczącego imigrantów. Prawo do obywatelstwa po dwóch pokoleniach urodzonych we Francji to pierdoła i niczego nie zmienia
  • Odpowiedz
@Koziom: kurcze, już po raz któryś łapiesz się na te prawackie fejki, mimo że sam starasz się co jakiś czas demaskować.

„Mimo iż bliżej mi do obecnej koalicji rządzącej to jednak w temacie imigrantów zgadzam się ze skrajną prawicą.”

Co to jest za sformułowanie? Obecna koalicja jest proimigracyjna? Premierem jest Tusk, którego wypowiedzi od wielu lat są antyimigracyjne. Już ok. 10 lat temu powiedział, że to zagrożenie dla cywilizacji europejskiej.
  • Odpowiedz
Mimo iż bliżej mi do obecnej koalicji rządzącej to jednak w temacie imigrantów zgadzam się ze skrajną prawicą.

@Koziom: skrajna prawica uważa że należy ich wpuszczać ale zwalać winę na przeciwników politycznych.
  • Odpowiedz
  • 0
@Gours: Ja myślę, że Tusk udowodni, że jest antyimigracyjny dopiero wtedy, kiedy potwierdzi się, że pakt migracyjny nie będzie nas dotyczyć. Tak to będziemy ciągle czytać, że jak to on ich nie nawpuszcza w milionach.
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr: Meh, ja bym chciał taką partię, która by nie pozwalała wjechać tym z pontonów, a syf, który już wjechał wywalała gdzieś do Afryki i Azji, byleby nie byli w Europie. Najgorsze jest to, że sporo z ich jest już legalnych, mają obywatelstwo i dzieci. Takich praktycznie nie będzie się dało deportować.
  • Odpowiedz
@Koziom: no tak, ale PiS sprowadzał rekordowe liczby legalnych migrantów, a i tak ich postrzegasz jako wiarygodną opcję w tym temacie xD i jako proimigracyjnego postrzegasz nadal Tuska, mimo że pierwsze dane wskazują na to, że zmniejszył liczbę tych legalnych migrantów.

A na Pakt migracyjny ani on, ani PiS zapewne nie mają wielkiego wpływu.
  • Odpowiedz
że Tusk udowodni, że jest antyimigracyjny dopiero wtedy, kiedy potwierdzi się, że pakt migracyjny nie będzie nas dotyczyć.

@Koziom: akurat w tej kwestii to uważam, że sromotnie przegrał. Przegłosowanie paktu to dla Polski porażka, miał temu przeciwdziałać i zabrakło mu mocy. Brak sprawczości to jeden z najpoważniejszych zarzutów jakie może dostać polityk.
  • Odpowiedz
@Koziom: Rozumiem obawy. Na wstępie można dostrzeć różnicę już chociażby w ilości wydawanych wiz. Wiem, że to nie jest do końca to samo, ale przynajmniej już jakieś kroki w stronę lepszej kontroli granic.

297k -> 98k, czyli spadek o 67%.

Ukraina: 70k -> 47k, czyli spadek o 33%.
Białoruś: 138k -> 32k, czyli spadek
backtomy_place - @Koziom: Rozumiem obawy. Na wstępie można dostrzeć różnicę już choci...

źródło: 3121

Pobierz
  • Odpowiedz
@Koziom:

syf, który już wjechał wywalała gdzieś do Afryki i Azji, byleby nie byli w Europie. Najgorsze jest to, że sporo z ich jest już legalnych, mają obywatelstwo i dzieci. Takich praktycznie nie będzie się dało deportować.

Ale syf czyli co, przestępców? Ich trzeba karać. Chyba że nazywasz "syfem" po prostu imigrantów bo są skądś tam to nie ma co dyskutować.
Jak ktoś ma obywatelstwo i dzieci to trzeba pracować
  • Odpowiedz
@Gours:
Tusk antyimigracyjny ? xd
W ktorym momencie mowil ze imigracja to zagrożenie dla cywilizacji europejskiej ?
Ja pamietam jak rok czy dwa temu mówił że to biedni ludzie szukający swojego miejsca na ziemi, za jego rządów niemcy podrzucają nam ludzi przez granice a my nie reagujemy. Nie zaskarzyl tez paktu migracyjnego do TSUE - dlaczego skoro jest antyimigrancki ?
Dlaczego klamiesz ?
  • Odpowiedz
@Gours: Brak argumentów ? Ja powinienem przestac czytac twoje wypociny po "tusk antyimigracyjny polityk", podobnie jak cale PO z pizzą i siatkami z jedzeniem na granicy 2 lata temu, jestes idiotą czy trolem ?
"konfedepisowski" - no jednak jestes idiotą.
Rozumiem ze tusk nie wypowiedzial slow ze to biedni ludzie szukajacy swojego miejsca i trzeba ich wpuscic ? :D Kim są zobaczy sie pozniej xd
xTheGunnerx - @Gours: Brak argumentów ? Ja powinienem przestac czytac twoje wypociny ...
  • Odpowiedz
@Gours: Akurat to co mówi tusk nie ma zadnego znaczenia bo rzadko kiedy jest to prawda, wazne co robi.
"To są ludzie któzy potrzebują pomocy"
To o jaką pomoc chodziło ? Teraz bedziesz czepial sie slowek i pisal ze jesli nie uzyl slowa "wpuszczać" to znaczy ze jest przeciwny.
A to że zaczynasz obrażać durniu, oznacza tylko ze brakuje ci argumentow.
To slucham na czym poega ta jego antyimgranckość ? Na tym ze wpuscil aktywistów pod granice którzy szmuglują tych migrantów dalej ?
Czy może na tym, że próbowali ukryć wiadomosc o smierci polskeigo żołnierza zeby sie nie wydalo przed
  • Odpowiedz