Wpis z mikrobloga

W Polsce to super bulwersujące zachowanie oczekiwać od kogoś żeby mówił po polsku ew angielsku. W Polsce przybysze powinni moc porozumiewać się w swoich ojczystych językach a głupie polaczki powinny skakać wokół nich i się uczyć bo im więcej języków znasz tym bardziej jesteś europejski. Tymczasem we Francji są ci w stanie wprost powiedzieć że jesteś we Francji i masz mówić po francusku i nikt nie będzie się nawet starał rozmawiać z tobą po angielsku. #polska #podroze #podrozujzwykopem
pieknylowca - W Polsce to super bulwersujące zachowanie oczekiwać od kogoś żeby mówił...

źródło: IMG_20240706_093823

Pobierz
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 39
@pieknylowca: Lubie to zdanie wypowiadać w kierunku ludzi z Ukrainy, rosji czy innych dzielnic wielkiej rasji.
"Nie rozumiem, jesteś w Polsce mów po polsku"
Miałem już kilka przypadków gdzie automatycznie przechodzą na język angielski, odpowiadam ze kolonią angielską nie jesteśmy( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wiem że to nie do końca kulturalne al3 sam tego wiele razy doświadczyłem w Niemczech czy Szwecji, a że teraz jestem na stałe
  • Odpowiedz
@FatSniper oczywiście, angielski jest dość dobrze znany ale nie wśród starych pryków. Natomiast obsługa hotelowa, muzea, baseny i inne takie, to naturalne, że angielski tam jest. W Czechach to już kompletnie wywalone, bo czy niemiecki, czeski czy polski stosujesz, jakoś nie spotkałem się z problemem, na Słowacji polski, czeski, rosyjski czy ukraiński to też nic nadzwyczajnego.
  • Odpowiedz
Tymczasem we Francji są ci w stanie wprost powiedzieć że jesteś we Francji i masz mówić po francusku i nikt nie będzie się nawet starał rozmawiać z tobą po angielsku

@pieknylowca: Dlatego Polska jest lepsza od Francji. Całkiem dobra znajomość języka angielskiego w Polsce to dla nas powód do dumy, a nie do jakichś prawackich teorii.
  • Odpowiedz
  • 25
@pieknylowca @MistrzKowalski @FatSniper

W Paryżu byłem raz, ale z angielskim, wbrew temu co się często mówi, to nie było większego problemu, w Hiszpanii byłem już kilka razy w wielu miejscach i nigdzie z angielskim nie było problemu, z każdą, nawet przypadkową osobą można było porozmawiać, a pracownicy na stacjach, w muzeach, atrakcjach turystycznych to wręcz doskonale rozmawiali po angielsku.

A z Niemcami to już w ogóle bzdura, bo tam
  • Odpowiedz
@pieknylowca

Tymczasem we Francji są ci w stanie wprost powiedzieć że jesteś we Francji i masz mówić po francusku i nikt nie będzie się nawet starał rozmawiać z tobą po angielsku.

Czy nie dlatego uważa się, że Francuzi to zakompleksieni buce, mający ból d--y, że francuski ustąpił miejsca angielskiemu? Poza tym czemu mielibyśmy się wzorować na jakimś upadającym, zlewaczałym kraju? Może jeszcze zamieszki z Paryża importujmy, tam jest przecież fajnie. XD
  • Odpowiedz
@pieknylowca: jak ktoś siedzi w Polsce na stałe, to jak najbardziej powinien nauczyć się przynajmniej podstaw polskiego. Ale każdemu turyście będziesz mówił "masz mówić tylko po polsku"?
  • Odpowiedz
@pieknylowca A w Anglii zapewne każą Ci mówić po angielsku ( ͡º ͜ʖ͡º) Nie ma to jak porównywać najpopularniejsze języki na świecie, które są używane w wielu państwach na różnych kontynentach do języka polskiego, który ma rangę węgierskiego, chorwackiego albo serbskiego i poza 1 państwem nikt go nie używa. Poza tym podejście we Francji jest mocne specyficzne i odmienne od większości krajów. A wynika to z
  • Odpowiedz
@pieknylowca nie możemy sobie postawić pomnika rzezi wołyńskiej, bo jakiemuś ukrowi w Polsce się nie podoba. Nie możemy wieszać plakatów wyborczych gdzie chcemy, bo żydowi się nie podoba. Teraz mówienie po polsku się lewakom nie podoba.
  • Odpowiedz