Wpis z mikrobloga

Jak mnie wybudzali po operacji to student z wymiany coś zaczął po angielsku do mnie gadać to mu zacząłem gadać teksty z radia CS 1.6 XDDD
m.in Easy peasy lemon squeezy
Nie zapomnę tego xDD
  • Odpowiedz
@kamilek123: w skali NRS czyli 0-10 ból po operacji nie powinien przekraczać 3. Po operacji z otwarciem jamy brzusznej powinien być przynajmniej opioid z II stopnia drabiny analgetycznej. Rzadko wystarcza paracetamol, metamizol+ nlpz.
Nie znam szczegółów zabiegu ale z tych skrawków informacji to ja bym nawet zaryzykował oxycodon albo nalbufinę.
Jak trzeba to się nawet cewnik zewnątrzoponowy zakłada albo robi blokady obwodowe.
Nawet to niepowiklanej laparoskopii zostawienie pacjenta na paracetamolu
PrawiczekRecydywista - @kamilek123: w skali NRS czyli 0-10 ból po operacji nie powini...

źródło: Screenshot_2024-07-03-23-52-32-760_com.google.android.apps.docs

Pobierz
  • Odpowiedz
@kamilek123: dziury w brzuchu to chyba po drenach

@Thorus88: gdyby mieszkal w Brazylli albo innym Meksyku, to by się gupio nie dopytywal skąd dziury w brzuchu.

no ale tutaj to rzeczywiście dziwna sprawa.

kamil, weź no se nerki policz, albo inne organa pomacaj, czy je masz.

@dos_badass: Raczej podejrzewam, że chcieli guza pozbyć się metodą laparoskopową (czyli trzy dziurki), a jako że guz okazał się większy
  • Odpowiedz
@kamilek123: mógł mieć 13 cm, a po tygodniu 15 jak pompuje wodę do środka. Guzy miekkotkankowe tak raczej nie rosną więc raczej coś w miarę bezpiecznego. Masz 3 dziury i szew bo pewnie na początku zaplanowali laparoskopię, ale trzeba było zrobić laparotomię
  • Odpowiedz