Aktywne Wpisy
josb515 +320
#ciekawostki Cześć. Jestem Koreańczykiem bardzo zainteresowanym Polską. Studiując o Polsce trafiłem na tę stronę. Myślę, że tym, co reprezentuje kraj, jest historia, język i muzyka, ale ja studiuję język i dla historii czytam książkę „Historia Polski” napisaną przez Japończyka. Kiedy jednak szukałam muzyki do słuchania, YouTube polecił mi muzykę Natalii Nykiel... ale to chyba nie mój styl. Trochę ciszej, polska śpiewaczka narodowa! Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł polecić muzykę takiego piosenkarza
Klimbert +86
Tak to jest jak się czeka na księcia z bajki w nieskończoność, a kwestię dziecka odkłąda się na później.
#demografia #dzieci #zwiazki
#demografia #dzieci #zwiazki
1. Zakończenie beki 2% spowoduje wygaszenie pompy, ale nie od razu, bo będzie jeszcze krążyła kasa uzyskana od bekowiczów. Z końcem roku analitycy WKP szacowali koniec pompy na przełom kwietnia i maja. I tak się stało.
2. Deweloperzy są w stanie wytrzymać przy zwolnionej do minimum sprzedaży ok. 6 do 8 miesięcy. I dokładnie w tym momencie roznosi się kwik i zaczynają się "promocje", które są zakamuflowanymi obniżkami.
3. Nie żyjemy w kraju milionerów. Nie ma żadnych mitycznych funduszy. Bywa, że ludzie kupują za sporą gotówkę u dewelopera i ten się cieszy, że klientela taka bogata, ale ta klientela najczęściej tą gotówkę ma ze sprzedaży startego mieszkania (np. bekowiczowi co dostał dopłaty).
4. Stopy procentowe zostają bez zmian i Glapa bardzo wyraźnie pedzioł, że żadnego obniżania nie będzie. WKP przewidywało to na jesieni (a nawet podwyżki), a wszyscy bankowi analitycy z Twittera piali, że na teraz to stopy już z połowę spadno XD
Jednocześnie zespół analityczny WKP informuje, że kluczowe czynniki prospadkowe / prowzrostowe są teraz takie:
- sytuacja na rynku najmu, na razie oferta rośnie
- decyzje uchodźców z Ukrainy, czy będą przedłużać umowy, czy sobie wyjadą na zachód
- rządowy program kredytów 0%, na razie raczej na nie, ale możliwe są różne scenariusze
- decyzje polityczne co do cen energii, bo to głównie wpływa na poziom stopy referencyjnej teraz
Dziękuję za uwagę.
#nieruchomosci
@demimka: Nie, te zakupy nadal nie są duże. Mieszkań na warszawskim rynku nie brakuje, są drogie, to zupelnie inna historia niż "nic nie ma i jest drogo". W samej Warszawie oddano w 2023 do użytkowania blisko 16 tysięcy mieszkań. PRSy w Warszawie mają dotycjczas zgromadzone ok 4k.