Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#pytaniedoeksperta #bezpieczenstwo #apple #it #informatyka #macos #iphone #ios

Cześć wszystkim!

Co sądzicie o używaniu pęku kluczy w swoich iPhonach/makach? Jest to bezpieczniejsza opcja, niż jakiś inny menedżer haseł? Byłbym też wdzięczny za wyjaśnienie mi działania pęku kluczy. Czy skoro jest on zabezpieczony touch id i hasłem, to oznacza to, że jedynie osoba, która posiadałaby mój telefon lub mojego maka i znałaby hasło do jego odblokowania mogłaby zobaczyć hasła w pęku kluczy? Czy da się do niego "włamać" zdalnie? Warto z tego w ogóle korzystać? Jestem totalnie świeży w specyfice urządzeń apple, dlatego byłbym wdzięczny za jakąś pomoc w zrozumieniu tego. Dziękuję :)

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jak najbardziej warto. Przemawia za nim to, że jest Open Source i nie oddajesz swoich danych innym firmom, które mają niejasną politykę prywatności z menadżerem związaną. Obsługuje również klucze U2F, oczywiście 2FA, no i PassKeys, więc jest dość uniwersalny. Na Macu ma jeszcze inne zastosowania, jak np. zapisywanie danych logowania do dysków, przechowuje certyfikaty, hasła do Wi-Fi. Umozliwia ci również ich wyeksportowanie.
Jednyny jego minus, to, że podczas wyświetlania
  • Odpowiedz
@Belzdron

Przemawia za nim to, że jest Open Source i nie oddajesz swoich danych innym firmom, które mają niejasną politykę prywatności z menadżerem związaną.

Apple Keychain open source? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Belzdron to nie Keychain od Appla jest open source tylko projekt dla twórców menadżerów haseł do wspólnego dostosowania ich do Web developing itp

The Password Manager Resources project exists so creators of password managers can collaborate on resources to make password management better for users.
  • Odpowiedz