Wpis z mikrobloga

W czym lepsze są trzyletnie obligacje skarbowe 6.2% od lokaty na 6.5% toyota banku?

Bo zrobiłem sobie excela, gdzie obliczyłem sobie ile by wynosił zysk po 3 latach dla lokaty i obligacji, gdzie wziąłem pod uwagę to, że z jednej strony w lokacie toyoty częściej kapitalizowane są odsetki (co 9 mies zamiast co rok, co jest na plus dla lokaty), a z drugiej strony w obligacjach podatek pobierany jest po 3 latach (a nie podczas kapitalizacji, co jest na plus dla obligacji). Wyniki pokazały, że to lokata przynosiłaby trochę większe zyski.

Oczywiście większość lokat ma duże ograniczenia takie jak:
- niska kwota maksymalna
- tylko dla nowych klientów
- tylko dla nowych środków
Ale te ograniczenia akurat nie dotyczą lokat od toyoty banku (można tam ulokować max 1mln)

Jeśli chodzi o wady toyoty, to mają bardzo słabą aplikację, ale to można przeboleć skoro nie będę na co dzień z niej korzystać.

Czy są jakieś aspekty, których może nie dostrzegam? Bo domyślam się, że są jakieś inne argumenty, które przemawiają za obligacjami/przeciwko lokacie, ale możliwe, że ich nie zauważyłem.

#obligacje #lokaty #inwestowanie #toyotabank #oszczedzanie #banki
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Arlekin29: Kupując TOS 6,2% zamrażasz sobie oprocentowanie na 3 lata. Lokując pieniądze na lokacie 6,5% w Toyota bank zamrażasz sobie oprocentowanie na 9 miesięcy. Po 9 miesiącach może okazać się, że oprocentowanie w banku spadło, a TOS nadal mają takie samo oprocentowanie. Po roku odsetki w TOS się kapitalizują i cała kwota pracuje (bez pobierania Belki podczas pierwszej i drugiej kapitalizacji), więc po trzech latach wychodzi Ci 6,6% rocznie z
  • Odpowiedz
  • 0
@Fixmin: w swoich obliczeniach wziąłem pod uwagę, to że podatek pobierany jest po 3 latach, i obligacje nadal wypadają gorzej. Dla 100000 kapitału wynik toyoty to 116755, a dla obligacji to 116019.
Co do terminu to częściowo masz rację, ale zawsze po 9 miesiącach może pojawić się lepsza oferta w innym banku lub po prostu tym razem jednak zakupiłbym obligacje po tych 9 miesiącach.
  • Odpowiedz