Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jakie jest najlepsze podejście do opieki nad kilkoma starzejącymi się, chorującymi, i/lub niepełnosprawnymi członkami najbliższej rodziny?

Jeśli pracuję przez 8-10 godzin dziennie, sam zmagam się z pewnymi dolegliwościami, i chciałbym mieć cokolwiek z życia (do tej pory poświęcałem się obowiązkom i byciu z bliskimi, tracąc młodość, jestem po 30-tce, a mną nie będzie się miał kto zająć w przyszłości...), muszę powoli pomyśleć o jakimś systemowym rozwiązaniu. Domy opieki to tragedia i siedlisko patologii, wspólne zamieszkanie i pełna opieka na moich barkach to dla mnie za dużo, myślę nad jakimś hybrydowym rozwiązaniem - mieszkanie obok lub niedaleko, zdalna pomoc, wsparcie medyczne pielęgniarki, zamawianie posiłków i sprzątania, etc.

Jak radzicie sobie w podobnych sytuacjach? #pytanie #rodzina #opieka #niepelnosprawnosc #niepelnosprawni #senior #seniorzy

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: heracinsky
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jakie jest najlepsze podejście do opieki nad ...

źródło: bigstock-Caregiver-Holding-Senior-Woman-203066512-scaled

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: mieć siostrę czy coś takiego która się nimi zajmie za darmo. Jak ci policzy państwo za dom opieki z wypłaty to się nie wypłacisz (bo to nie są darmowe rzeczy jakby ktoś nie wiedział).
  • Odpowiedz
Jakie jest najlepsze podejście do opieki nad kilkoma starzejącymi się, chorującymi, i/lub niepełnosprawnymi członkami najbliższej rodziny?

@mirko_anonim: zabierasz im wszystkim mieszkania i wystawiasz po szlifie drogo na wynajem. Do tego ich emerytury i Bierzesz wszystkim (możesz lacznie z soba) im duży dom na mocnych peryferiach i opiekunke. Przy dobrych wiatrach wyjdziesz na plus nawet
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @programista15cm W sensie duży dom na wynajem? Brzmi jak sensowne rozwiązanie, zostaje tylko kwestia przekonania rodziny. W każdym przypadku warto oszczędzać na środki do przeznaczenia na dodatkową opiekę.

@Wszystko_albo_nic @Kotdog Niby jest lepiej niż dawniej, ale ciągle zostają problemy z wyżywieniem (podobno ładują tam odpady/żywność drugiej kategorii), brakiem prywatności/własnej przestrzeni, otoczeniem obcych i schorowanych ludzi (często z problemami psychicznymi), a nawet domy opieki "premium" w
  • Odpowiedz
Tylko musisz być przygotowany na to,że w niektórych sytuacjach senior potrzebuje opieki całodobowo. A w takiej sytuacji nie przejdzie mieszkanie obok.
Twój wybór, ale warto się zakręcić i zobaczyć jakie są opcje. Bo nie ma co zakładać z góry,że domy opieki są złe.
  • Odpowiedz
brakiem prywatności/własnej przestrzeni, otoczeniem obcych i schorowanych ludzi (często z problemami psychicznymi)

@mirko_anonim: nie masz pojęcia o czym piszesz. To wszystko znasz tylko z opowieści. Lepiej ci pewnie z tym, że żyjesz w oblężonej twierdzy. Tak, nie ma jyż żadnego wyjścia i czas sobie strzelic magika XD
  • Odpowiedz