Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam dwa ponowne leczenia kanałowe bo 20 lat temu miałem i teraz są one nieszczelne czy coś bólu nie było więc gites, ale lekarz mówi żeby zrobić to robie. Robimy pierwszy, podzieliliśmy to na dwie wizyty z odstępem tygodnia, wszystko przeszło wzorowo żadnego bólu nic. Cena 2k, ale to mniejsza. No i teraz problem, trzy dni temu zacząłem robić drugi ząb, pierwsza wizyta czyszczenie 3 z 4 kanałów i jakaś pasta. Tak jak ostatnio. Tylko pierwszego dnia ból był minimalny, drugiego już zdychałem i nie mogłem spać w nocy. No i trzeciego już wprosiłem się i powiedziałem jaka jest sytuacja. Pani lekarz przepisała mi Nimesil i jako że jest weekend, to jeśli będzie gorączka to dodatkowo antybiotyk. No i przeczytałem co to za Nimesil, a tam:

Niestety Nimesil niesie za sobą wiele skutków ubocznych, z tego też względu nie został dopuszczony do sprzedaży w wielu krajach. Nie sprzedaje się go w:

Wielkiej Brytanii,

Kanadzie,

USA,

Nowej Zelandii,

Japonii.

Został też wycofany z Irlandii, Belgii i Hiszpanii. Taka decyzja wynikała z destrukcyjnego wpływu Nimesilu na kondycję wątroby. Odnotowano przypadki wymagające transplantacji narządu i takie, które zakończyły się zgonem pacjenta. Tym samym Nimsesil jest zalecany wyłącznie do krótkotrwałego stosowania.

Speniałem i powiedziałem że p------e. Już wezmę ibuprofen bo nie chce umierać przez jakiegoś zęba. Po tym ibuprofenie nadal boli ale przynajmniej da się spać. Muszę go brać co ok. 4-6h 200mg by było ok. A następne spotanie za tydzień. ;;

Takie dawki ibuprofemu przez tydzień nie są niebezpieczne? Ktoś miał podobnie? Myślicie że ból zelżeje w ciągu np. 3 dni? Nie wiem czy psychicznie wyrobie z takim bólem przez tyle czasu, ucho boli, po dwa sąsiednie zęby z obu stron i policzek, ząb to górna 6. Boje sie że ból się jeszcze nasila. Ehh... ;
;

EDIT: Jeszcze jedno, Ibuprom obniża gorączkę, więc w sumie jak mam wiedzieć czy mam gorączkę skoro jak z niego zejdę to walne samobója z bólu?
#stomatologia #zeby #dentysta #zdrowie #pomocy #pytanie #medycyna #lekarz

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Andrzej …
Są przychodnie państwowe otwarte na weekendzie idź wyjmij ta trutkę co tam wsadziła i spytaj się czego tam jeszcze używa jak takie leki dobiera ze wątroba dostaje gonga sromotnego.Nic po takiej dawcę nie będzie przez weekend imo ja bym wziął ketonal
  • Odpowiedz
@mirko_anonim

Speniałem i powiedziałem że p------e. Już wezmę ibuprofen bo nie chce umierać

Wszystkie NLPZ mają destruktywne działanie na wątrobę i przewód pokarmowy. Zażywanie ich w dowolnej ilości niesie ryzyko, w tym ryzyko krwawienia z traktu pokarmowego czy zgonu. Więc żryj ten nimesil albo siedź grzecznie i czekaj aż przestanie boleć.

Btw jak przeczytasz ulotkę paracetamolu to chyba zejdziesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz