Aktywne Wpisy
jfrost +167
Czy jakiś wykopowy lingwista (ze specjalizacją #alkoholizm) mógłby pomóc w przetłumaczeniu tej wypowiedzi na język polski?
#nieruchomosci
#nieruchomosci
Czemu płaczący tutaj tagowicze ni wpakowali się w bk2%? Jakie były u was powody? Przecież z punktu widzenia osoby zainteresowanej, to był program w pytę. Brak wymogu wkładu własnego (jak jakiś miałeś to już w ogóle ekstra) czy korzystniej liczona zdolność kredytowa. Dla pary to wystarczyło, żeby oboje zarabiali pewnie ze 4,5 netto na Uop i już mieli 600k zdolności. Gdyby mi starzy wcześniej kawalerki nie kupili, to pchałbym się po same
Jestem programistą i jestem jednocześnie fanem automatyzacji, skryptowania i pisania automatów do rzeczy, które są powtarzalne i zajmują dużo czasu, jak również lubię jak kod jest czysty, czytelny i zgodny ze standardami.
Raz na 2 tygodnie robię manualnie release na wszystkie środowiska, co zajmuje mi cały dzień i gdzie ręcznie muszę wszystko przeklikiwać. Dlaczego manualnie? Bo "nie ma wartości biznesowej, nie ma czasu na poświęcenie czasu na zautomatyzowanie tego przez pipeline'y, trzeba dostarczać nowe funkcjonalności". Zespół ma nastawienie "wezmę taska, będę go robił cały dzień" - chociaż można go opitolić w 20 min. Zespół również niechętny do wprowadzenia tych zmian, bo już się przyzwyczaili do "strefy komfortu". Nie można refactorować endpointów do standardów REST API, bo "nie ma czasu". Migracje baz danych robione są ręcznie na bazie, odpalane manualnie skryptem SQLowym, nie z poziomu kodu, bo "nie da się inaczej" - a jest to niezgodne z security. Mnóstwo zdublowanego kodu, trudnego do utrzymania, brak kompatybilności wstecznej, wersjonowania API. Propozycje moich zmian zostały odebrane tak, jakbym chciał sabotować projekt xD
Jak myślicie, ewakuować się czy jeszcze zmienią zdanie? :D
#it #praca #pracait #programista15k #programista #programowanie
@darkmen2905: I bardzo dobrze. Nie robią tego dla siebie. Mają komfort psychiczny, czas na pierdoły i rzeczy g---o managementowe. Jak coś nie wyjdzie albo się skomplikuje to czas dodatkowo w to wliczony, a taski idą tylko nie tak szybko jak by mogły. Ty patrz lepiej na siebie zamiast psioczyć na innych. Dla
...ale z drugiej strony weź tak powiedz może ile ty masz doświadczenia? Bo takich juniorów co dołączyli i chcą zrobić wszystko lepiej, bo oni przecież wiedzą jak powinno
@darkmen2905: Tak, ale z biznesowego punktu widzenia mozesz nie miec racji.
Dajmy na to ze dadza Ci wolna renke w wprowadzeniu automatyzacji i jakiej marzysz. Na ile to wyceniasz?
Czy dla zaoszczedzenie 2 dni w miesiacu, czyli 24 w roku warto isc w jakis system ktorego implementacja i utrzymanie, a takze szkolenia zajma wiecej niz 24 dni w roku? Gdzie nie wiadomo czy ta inwestycja sie wogole zwroci w skali projektow jaki
* obecnie ręczny deploy na wszystkie środowiska zamiast automatycznego - tutaj nie ma wątpliwości, że zautomatyzowanie i gotowe pipeliny dostarczyłyby szybsze i powtarzalne deploymenty. Inna rzecz to sprawdzenie, czy deploy się udał - sam healthcheck może nie starczyć, może faktycznie warto przeklikać UI pod kątem smoke testów
* migracje na bazie - nie macie żadnego Flyway
@darkmen2905: zrób jak chcesz. Z tego typu postów nigdy nie da się wywróżyć, czy problem jest z tobą czy zespołem