Wpis z mikrobloga

Ciężko jest nauczyć się spawać? Trzeba mieć do tego naprawdę dryg, czy wystarczy nie być narwanym lewusem?
Projekty nad jakimi się pracuje mają bardzo duże znaczenie? Chodzi mi o materiały, konstrukcje, wymagania estetyczne itd.
Jaki jest minimalny koszt rozsądnego wejścia? Taki żeby coś tam zrobić na stali, a jednocześnie nie przeinwestować
#spawanie #pracaspawaczamnieprzeistacza #pracbaza #pracazagranica #emigracja
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamil-tumuletz juz nie gadaj, na morzu można wciąż fajnie zarobic jako spawacz, nie mówiąc już o offshore gdzie trafiają się stawki 400+ funta dniówki (bez dg). A praca często wygląda tak, że jak nie ma czego spawać to jesteś na stand-by.

@Schizotypoidal nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, mi nauka podstaw poszła bardzo szybko, ale spawacz i tak uczy się całe życie. Jeden ma do tego lepsze wyczucie,
  • Odpowiedz
@karski legendy opowiadasz 400 dniówki to może dostać holenderski oficer a nie jakiś polak po kursie spawacza, poza tym na morzu pływają marynarze a nie spawacze. Zaraz jeszcze ktoś wspomni o legendarnym spawaniu podwodnym które wykonuje gość będący w 99% ekstremalnym nurkiem przemysłowym i 1% spawaczem i nie sposób wygoglować ani jednego zlecenia w necie bo garstka takich robi cały świat.

Tymczasem realia w jednym z najbogatszych krajów ue

Na rynku
kamil-tumuletz - @karski legendy opowiadasz 400 dniówki to może dostać holenderski of...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz przecież przeglądam oferty, 141/111 z iratą na offshorze zarobisz 400 dniówki i nie jest to jakaś szokująca oferta. Zrobiłem jeden rzut na pogłębiarce i spawacz miał tam 250 euro dniówki. To było za 12h, ale łącznej pracy było 8h odejmując wszystkie przerwy, a samego spawania to może 2-3h.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz przecież znam branżę, bo domyślnie jestem oficerem xD certy z 10k? Bosiet huet oguk shoulder measurement to 10k ale złotych w Vulcanie w Szczecinie. Kursy STCW to kilka tys. zł a IRATA L1 2k zł. Wymagany język wśród międzynarodowej załogi, uwaga, tu zaskoczenie: angielski
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz ale co to ma udowodnić? To miałeś na myśli karynkę z instagrama czy dobrze prosperujący salon piękności? Jak już chcesz rzucić jakimś adekwatnym przykładem, to wrzuć zarobki warsztatu spawalniczego.
No ale jakby się okazało, że taki robi lekko kilkaset tysięcy na miesiąc, to okazałoby się, że to jednak zły przykład xD
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: Ale to przeważnie hobbystyczne smarkanie migomatem w garażu. Ja nie mam głowy do walki o klienta i wolę poczuć sól w oczach, a przy tym zarobić dobre pieniądze.
  • Odpowiedz