@muchabzz w sumie trochę też na celu mają moje wpisy: oswoić chorobę i śmierć. Pokazać ludziom, jak mogą wspierać. Nie musisz nic więcej pisać, wiesz? Dzięki, że wpadłeś i przeczytałeś ( ͡°͜ʖ͡°)
@Nedkelly2 nie ma to niestety szczególnego znaczenia. Regularnie biorę glukozaminę/kwas hialuronowy ale to trochę jak plaster na urwaną rękę... Nie chodzi o niedobór kolagenu co bardziej o jego obróbkę. Nawet jak się dostarczy kolagen z zewnątrz to po prostu organizm genetycznie nie będzie wiedział, co z nim zrobić. Często lekarze mówią nawet zeby przy EDS nie suplementować kolagenu, bo może to nawet zaszkodzić.
@wyslij_nudeski: Peptydy kolagenowe nie dokladaja kolagenu, tylko promuja produkcje wlasnego kolagenu przez szereg skomplikowanych procesow. Powinnas sprobowac brac kolagen, kto wie moze pomoze ci?
@Nedkelly2 kurde, Mireczku... Doceniam Twoje chęci, ale ta choroba jest nieuleczalna ¯_(ツ)_/¯ gdyby to było tak proste jak piszesz to nie byłoby tematu
i tez za mądrzy nie byli bo chlali, jarali fajki (poza ciążą i karmieniem) i zrobili mnie jak matka miała 40 lat.
@wyslij_nudeski: to by połowa polski jak nie więcej na rencie była ( ͡°͜ʖ͡°)
jak się dowiedziałam, co to zespół ehlersa-danlosa to myślałam, żeby się przebadać, bo mam lekką hipermobilność i okazjonalne bóle stawów (183 here), ale widzę, że to najwyraźniej moja nielekka
@wyslij_nudeski: Człowiek wstaje rano, marudzi że znowu poniedziałek, że raty do spłacenia albo włosy siwieją a inni się zastanawiają który poniedziałek będzie tym ostatnim (ಠ‸ಠ)
To sa żarty...a ja mam znaczny a prawie zdrowy jestem jakby nie psychika przegrywa
Kolagenowe peptydy, MSM, Chondrotin, Glukozamina, witamina C, Kwas hialuronowy, naturalne kakao?
Moze ci pomoze a moze nawet symptomy wyleczy?
Powinnas sprobowac brac kolagen, kto wie moze pomoze ci?
@wyslij_nudeski: to by połowa polski jak nie więcej na rencie była ( ͡° ͜ʖ ͡°)
jak się dowiedziałam, co to zespół ehlersa-danlosa to myślałam, żeby się przebadać, bo mam lekką hipermobilność i okazjonalne bóle stawów (183 here), ale widzę, że to najwyraźniej moja nielekka
Muszę zacząć doceniać to co mam. Trzymaj się.
Do tego widzę, że poczucie humoru Cię nie opuszcza. To dobrze. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jaką ciekawą wiedzę posiadłaś?