Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Załóżmy czysto teoretycznie, że ktoś ma dość dużą kasę w krypto (kwota siedmiocyfrowa). Jak to najlepiej wypłacić, żeby zapłacić jak najmniej w podatkach? Idealnie byłoby w ogóle nie płacić tego złodziejskiego podatku Belki, który w takim wypadku wyniesie co najmniej kilkaset tysiecy złotych. Sa na to jakieś luki w prawie? Może da się to jakoś sprytnie rozłożyć na raty itp.? Bitomaty/kantory chyba odpadają, bo z tego co wiem to jest limit na kilkadziesiąt tys, po którym trzeba weryfikować tożsamość. Sposób z odliczaniem kosztów nabycia w PIT też odpada, bo krypto kupowane było daaawno temu i nie ma opcji skorygowania zeznania podatkowego (zresztą to i tak byłoby max kilkanaście tys). Wypłata może być rozłożona na kilka miesięcy/lat, czas nie gra tu roli.

#kryptowaluty #bitcoin #gielda #podatki

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 2
Anonim (nie OP): Ja kupuje duzo bonow - na allegro, do kauflanda etc. Tylko to raczej przejedziesz tak pewnie ze 100-200k rocznie max. Ja mialem do przemielenia tak 60k zarobku wiec nie tak duzo. Jest taka stronka bitrefill, kupuje sie za btc, ltc, stable etc. i fajnie to dziala. Tam tez sa jakies limiytu typu 20 kola na miesiac, no ale w teroii mozesz zalozyc 8 kont, przepuscic przez mixer i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: imo wyjedz sobie na rok do jakiegos raju podatkowego zeby zmienic osrodek zycia i wtedy wyplac - bedziesz miec fajne wakacje i wyjazd a wyjdzie cie to duzo taniej niz placic podatek
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: i tak jesteś w dupie, bo nie wystarczy zapłacić cały podatek, trzeba jeszcze umieć udowodnić skąd miałeś te btc, inaczej każdy gangus by tak prał kasę
a jedyny sposób na uniknięcie podatku, to gdybyś dostał je od bliskiego w testamencie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Uzyskanie bardzo wysokich dochodów z legalnych źródeł i minimalizacja wydatków. Prowadzenie bardzo oszczędnego stylu życia (weganizm?) przy zachowaniu jak największej części dochodów. Myślę że max milion w trzy lata razem z żoną zostało by na koncie. Trzymanie tego w BTC "u siebie" i życie normalnie (jak nie weganin), po części z wymiany tych BTC poprzez P2P lub w kantorach bez KYC. Zaznaczam że to w kraju w którym nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim @plaisant: a prawda jest taka, że wszystko jest kwestią perspektywy. Wydaje się, że 19% to dużo. A w rzeczywistości to może być różnica kilku dni na kursie, kiedyś na BTC raczej godzin. A więc dużo i nie dużo. Przeprowadzki są ok, ale przy wyższych kwotach raczej 8-cyfrowych i wyżej. Chyba, że i tak miałeś zamiar wyjechać, to wiadomo warto wybrać odpowiedni kraj. Malta przewija się często, dwie osoby
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Jak sie od czerwca do konca roku (co najmniej 183 dni) wyprowadzisz z PL, najlepiej do DE albo PT to nie placisz podatku, jesli miales btc dluzej niz 365 dni. DE lepiej jeśli nie sprzedajesz całośći, bo w PT jest exit tax.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo ·
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Mogą próbować, jest GAAR.

Czy coś zdziałają nie wiem, podatek nie jest od posiadania krypto tylko od sprzedaży a rezydencję podatkową masz jak siedzisz w tym chlewie dłużej niż pół roku w roku więc dokonując czynności będąc np rezydentem Szwajcarii teoretycznie nie mają "prawa" nic od ciebie chcieć. Postaraj się żeby państwo do którego emigrujesz miało podpisaną umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z naszym husarskim zamtuzem aby dodatkowo się zabezpieczyć.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zapłać podatek od całości i ciesz się kasą, której możesz realnie użyć. Ew jeden z moich krypto ziomów zrobił rezydencję w Portugalii, inny w Gruzji, jeszcze inny jest na etapie wyprowadzki do Kambodży. Tylko trzeba wtedy zerwać formalne więzi z pl, u mnie np nie przeszłoby, bo mam spółki i nieruchy w pl.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dowód kolekcjonerski by kyc nic nie mogło za 300zł i wypłata do ręki od ludzi którzy handlują f2f, to nie jest porada, badałam temat, gotówka to jedyne co ratuje ten syf, a jak jeszcze trafisz na spoko ziomka to nawet jeszcze bardziej
  • Odpowiedz
Można posiadać nieruchomości w różnych krajach i nie decyduje to bezpośrednio o rezydencji podatkowej.
  • Odpowiedz