Wpis z mikrobloga

@hehehead: "machajacy papiez". Swoja droga to trzeba miec jaja, zeby shortowac taki papier i jeszcze przed splitem. Niestety, ale nie bedziesz drugim Burrym. Ja na Long i poko co 1.4k do przodu (bo gram niewielkimi kwotami)
  • Odpowiedz
@Boroova: Co nie zmienia faktu, że nic nie stoi na przeszkodzie zmiany trendów i pojawienia się mocnej bessy na rynku, by cena tych akcji spadła ;)
  • Odpowiedz
@Arriva: oczywiscie. Nikomu nie bronie ladowac sie w shorty i tylko zarabiac na odwroceniu trendu. Ja 10 lat temu tez tak probowalem zarobic, ale z marnym efektem. Teraz wierze w wieczna hossane i lepiej na tym wychodze. Moze nie zarobie 100x, ale trudno
  • Odpowiedz
@Arriva nic poza świetnymi wynikami finansowymi, ogromnym popycie na akcje, braku konkurencji, długiemu trendowi wzrostowemu na szerokim techu od stycznia 23. Jeszcze warto dodać, że te zamykane shorty będą spowalniać spadek. Iście katastrofalne perspektywy dla akcji nvidii
  • Odpowiedz
@michelney: Nic nie ma znaczenia, kiedy do gry wchodzą trendy. To trendy wyznaczają przyszłość i nawet super hiper sytuacja firmy nie uchroni jej np. przed globalną bessą.

Na razie trend jest taki, kiedyś może być inny.
Nie ma sensu co się nakręcać tylko za jedną opcją. Warto rozważać wszystkie opcje.
  • Odpowiedz
@michelney: Nie interpretuj moich słów jako przepowiednie. Ja po prostu stwierdziłem fakt. Tak to już jest.
Trendy to nie jest coś co możesz przewidzieć jednoznacznie. Masz nawet naukę, która polega na zapisywaniu modeli trendów w równaniach, ale zawsze to są pewne wartości teoretyczne.
  • Odpowiedz
@Arriva: dopóki nie będzie jakichś zagrożeń, konkurencji, spadków zamówień.. czegokolwiek, to już widzę tę bessę na nvidii. Mogę ci powiedzieć, że na szerokim rynku nastąpi krach, bo w końcu nastąpi, ale co z tego? Nic.
  • Odpowiedz
@michelney: Patrzysz na rynek zbyt krótkowzrocznie. Jest wiele zmiennych, które pojawiają się na rynkach. W monopolu może być to np. konkurencja. Wybacz, ale nie mam dzisiaj sił i czasu na analizowanie tego cegła po cegle. Chętnie w przyszłości wrócę do rozmowy.
  • Odpowiedz
@Arriva oczywiście, że może być i z pewnością się pojawi bo o takie marże musi być walka. To jest naturalna kolej rzeczy na wolnym rynku. Możesz sobie antycypować spadki. Cieszę się, że doszliśmy do wniosku, że to nie magiczny trend kształtuje cenę, a fundamenty i tło ekonomiczne (w tym zależne od niego nastroje uczestników rynku)
  • Odpowiedz
@michelney: Poza tym to głupota zakładać, że coś będzie trwać wiecznie. Z takim podejściem łatwo jest też stracić. Nie docenianie trendów to poważny błąd.
  • Odpowiedz
@Arriva: dlaczego $$$ ma uciekać z rynku? przewiń sobie szeroki nq od momentu powstania indeksu. tak, trend w naprawdę niekrótkowzrocznym terminie jest zawsze wzrostowy. wystarczy to grać na ETF. Dopóki pozycja USA i dolara na świecie jest taka, jaka jest, to będzie rosło.
Pamiętasz dlaczego $$$ uciekał na krachu covidowym? Co było impulsem dla spadków? Pamiętasz newsa jednej spółki z FAANG?
  • Odpowiedz
@michelney: Twoim błędem jest to, że liczysz na powtarzalność, która na rynku nie występuję. To, że tak wyglądał covid nie znaczy, że inne zdarzenia będą wyglądać tak samo. Teraz stopy procentowe są wysoko, więc w teorii powinien pojawić się moment ożywienia gospodarczego i luzowania, ale to tak nie musi być. Może dojść do sytuacji, w której będą luzowane w różnych krajach, ale tak też nie musi być.

Samo twoje przekonanie
  • Odpowiedz