Wpis z mikrobloga

@Vateusz23: Ogólnie to zgoda, poza punktem 6, który jest tu wręcz kluczowy - w ogólnym bilansie xtb jest o wiele tańszy niż cała reszta brokerów. I rozbraja mnie tu ten argument, że koszty przewalutowania są wysokie, są, ale banalnie jest je ominąć, ja to robię przez walutomat ca. 0,1% prowizji, i to tyle z moich kosztów związanych z xtb, tak niskich kosztów nie zapewni ci żaden inny broker, oczywiście o
  • Odpowiedz
6. Oferta XTB będzie uboższa pod względem zagranicznych etf niż np mBank, do tego koszty większe- droższe przewalutowanie przy zakupie, ja z mBank nie przeniosę, bo oferta XTB jest sporo słabsza

Kolega @Vateusz23: zwraca na poważną wade ike w xtb, ty @aeiou12345 nie bierzesz pod uwage ze ike jest prowadzone i rozliczane w walucie pln, regularny rachunek maklerski w xtb obecnie jest najlepszy, ale ike to juz niekoniecznie.
  • Odpowiedz
Do pewnych rzeczy się wypada odnieść:

@maniek74: Nie wiem jaka będzie oferta w xtb, bo xtb samo tego nie wie, ja rozmawiam na podstawie tego co jest dostępne teraz w xtb i na moim ike w mbanku oraz warunkach, które są obecnie.

Ja mówiłem, że moim zdaniem w XTB nie będzie IKE, bo XTB ma inny target i zarabia na innym typie klienta. Okazuje się, że IKE w XTB będzie, ale, tu
  • Odpowiedz
@merho: kosztowo xtb dalej jest tańsze, ale zabawa w przelewy między kontami moze być w jakiś sposób uciążliwa. Przy 1000zł koszt to 2zł+dwa przelewy i dzień czekania ekstra vs 14zł. Chodzi mi też o sam duch wypowiedzi i usilna chęć dowalenia w stylu "xtb jest najgorsze bo nie ma najlepszej oferty dla oszczędzających tylko w zagranicznych etf-ach na ikze", najlepszej nie ma, ale ma równie dobrą co mbank. I bilansowo
  • Odpowiedz
@aeiou12345: co do pierwszej części wypowiedzi to nadal się nie rozumiemy, przeczytaj co @merho Ci napisał.

Nie wkładaj mi w usta ducha mojej wypowiedzi. Napisałem że moim zdaniem mBank ma lepszą ofertę w kontekście IKE jakie ma powstać w XTB i ja swoich środków nie przeniosę. Podałem argumenty. Tyle. Chcesz to napisz coś merytorycznie, a nie bzdury.

Co do drugiej części, to chyba mnie z kimś pomyliłeś.
  • Odpowiedz
@Vateusz23: Doskonale się rozumiemy, jeśli już porównujemy brokerów i czepiasz się kosztów zakupu, to wypadało dodać do porównania prowizję 0,29% za kupno/sprzedaż od mbanku vs 0% w xtb. Bilansowo jedno w drugie wchodzi i możliwe, że przenoszenie rachunku to gra nie warta świeczki, ale jeśli ktoś chce założyć to xtb jest dobrą opcją.

Może się nie cieszyłeś, ale wieszczyłeś dalszy zjazd ceny w dół, nie chce mi się szukać. Rzeczywistość
  • Odpowiedz
@aeiou12345: no to się nie rozumiemy. Sprawdz koszt przewalutowania w IKE w MBank (0,1%) i w XTB (0,5%) i dojdziesz do tego. Dodam, ze konto IKE jest w PLN, więc każdy zakup i sprzedaż w walucie to prowizja.

Nie cieszyłem się, ani nic nie wieszczyłem. Może pisałem o ryzykach. Od tego jest forum. Kolejny raz proszę; Nie wkładaj mi jakichś wypowiedzi w usta. Mam nadzieję, że wyjaśnione.

Dobrej niedzieli
  • Odpowiedz
@Vateusz23 w XTB czasem wystarczy napisać do supportu i dodają oni spółkę której wcześniej nie mnieli, wiec wydaje mi się, ze jeśli klienci będą narzekać na uboga ofertę w IKE, to coś z tym zrobią i ja rozszerza
  • Odpowiedz
@micomak : wiem ze w xtb cfd na akcje idą w rynek i to napisałem, testowałem wielokrotnie, widać to w arkuszu zlecen jak i transakcjach. Tylko tu na wykopie ludzie uważają że cfd na akcje są zakładem z brokerem. Zresztą jak mogłby byc inaczej, np mająć dwa miliony to za jeden mln kupuje CFD mbank na wzrost(po dzwigni pozycja za 3 mln moze byc), za drugi mln kupuje mbank na rynku
  • Odpowiedz
@micomak: @kot__morderca to mi wytłumaczcie jak mogą iść cfd na akcje w rynek, skoro
1. kontrakt futures obejmuje wielokrotność akcji np 10, 100 lub 1000 , a w xtb sobie mogę puścić na 69 akcji w cfd - do sprawdzenia teraz,
2. w cfd zawsze spread to 0,5 % i jest prawie że równy na każdym instrumencie, podczas gdy oczywiście rynek się tak nie zachowuje- do sprawdzenia na dowolnych
  • Odpowiedz
@Vateusz23:
1. jak kupisz 69 cfd mbanku, to w rynek pojdzie zakup 69 akcji mbanku, to jest 1:1, w czym problem?
2. cfd w xtb daje zawsze gorsze warunki zakupu/sprzedazy dla klientow o jakas mała kwote procentową i to jest spread(te 0,5% czy ile tam), czyli jesli chcesz kupić 10 akcji mbanku a aktualna cena to 100 pln, to za akcje zaplacisz 100 pln za walor a za cfd 100.50 ,
  • Odpowiedz
@kot__morderca:
na początku myślałem, że CFD łączysz z kontraktami na akcje futures, ale to by było zbyt proste. Okazało się lepiej, że łączysz CFD w XTB z prawdziwymi akcjami.

Dobrze Scherloku to teraz zadam jedno pytanie, jak w poniedziałek - 8.45 otworze 2137 akcji short na Budimexie to czyje akcje sprzeda XTB?

Oczywiście żadnych akcji nie sprzeda, bo żadnych akcji nie ma, poza tym handel akcjami zaczyna się o 9.00 -
  • Odpowiedz