Wpis z mikrobloga

• 10
@aarahon: windows wcale nie jest przyjazny, zwyczajnie większość userów zna jego podstawową obsługę, to nie jest wina linuxa, że ludzie mają mu za złe to, że nie jest windowsem i nie działa jak windows :)
  • Odpowiedz
@keep_it_real: gdyby windows był tak rozwodniony na distra jak linux, to też by nikt z niego nie korzystał. Tymczasem dwuklik na .exe działa w 90% przypadków uruchamiania programów, teraz uruchom sobie program z gui z jednego pliku
  • Odpowiedz
  • 1
Tymczasem dwuklik na .exe działa w 90% przypadków uruchamiania programów

@tellet: nie rozumiem tego zdania, co chcesz przez to udowodnić, że używasz przedpotopowego pomysłu plików wykonywalnych, to już na amidze każdy plik mógł być wykonywalny jeśli tego chciał user
  • Odpowiedz
@keep_it_real: i dla większości ludzi ten przedpotopowy pomysł plików wykonywał ych jest właśnie intuicyjny i przyjazny.

windows wcale nie jest przyjazny, zwyczajnie większość userów zna jego podstawową obsługę

@keep_it_real: to jest właśnie ta przyjazność. To ask jak mówić że samochód X nie jest szybki, tylko ma krótki czas przejazdu od punktu a to B i to nie wina samochodu Y że nie jest X i jemu przejechanie tego
  • Odpowiedz
@keep_it_real: no wmawianie wszystkiej że wbrew ich doswiadczeniom Windows wcale nie jest przyjazny a Linux jest i jego mniej intuicyjne rozwiązania tak na prawdę są lepsze i przyjazniejsze, mimo że wymagają całkowitej zmiany podejścia to jak najbardziej syndrom Sztokholmski. Zgadzam się :)
  • Odpowiedz
@Niebadzksieciem: Dla mnie przy ustawianiu laptopa z W11 prompt "a teraz proszę założyć konto Microsoft" kończyło się telefonami od mamy, że o co w ogóle chodzi, po co mi to konto, a mogę dać hasło rok urodzenia + nazwisko?

Pomijam pytania w trakcie instalacji o włączenie 30 ficzerów, o których działaniu i istnieniu nawet ja nie miałem pojęcia.

Ja tam podziękuję za taką przyjazność.
  • Odpowiedz
@keep_it_real: tak. I to przyzwyczajenia określają to czy coś jest przyjazne czy nie - przyjazne jest zgodne z przyzwyczajeniami i tyle. A ty próbujesz robić fikołki i udowadniać ze jest inaczej. To tak jak z układem QWERTY - są lepsze układy klawiatury ale to qwerty jest najbardziej przyjazne bo ludzie do qwerty są przyzwyczajeni.

Ja tam podziękuję za taką przyjazność.

@khrop: Ano, niestety nowe Winsowsy biorą dużo złych
  • Odpowiedz
  • 0
@Niebadzksieciem: nie robię fikołków, twierdzę, że wcale windows taki intuicyjny nie jest, użytkownicy są przyzwyczajani do niego od dzieciństwa; ja np przesiadałem się na windows z amigi i nie czułem nic a nic przyjazności windowsa
  • Odpowiedz
@keep_it_real: intuicja to między innymi podążanie za, przyzwyczajeniami. I robisz fikołki bo zamiast brać poprawkę na ogół populacji to extrapolujesz własny przypadek. Ja przez moje doświadczenia intuicyjnie korzystam z GIMPa i FreeCADa, ale nie wmawiam ludziom że są to bardziej intuicyjne programy niż Photoshop czy SolidWorks/Fusion360. Wyglądasz teraz jak koleś z pasty na załączonym obrazku. Niestety nie jesteś pępkiem świata i to ty musisz się dostosować do większości a nie
Niebadzksieciem - @keepitreal: intuicja to między innymi podążanie za, przyzwyczajeni...

źródło: comment_16009599242zaMdXdxiEJESPVeIYGDBq

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Niebadzksieciem: ty umiesz przeczytać dwa zdania złożone i je zrozumieć? Bo czuję się jakbym grał w szachy z psem :D wmawiasz mi rzeczy, których nigdzie nie napisałem - jeszcze raz Ci napiszę jak krowie na rowie - windows wcale nie jest bardziej intuicyjny niż linux to tylko kwestia przyzwyczajeń; moja córka nigdy nie korzystała z windowsa, odkąd poprosiła mnie o komputer, na biurku ma debiana z kde i porusza się
  • Odpowiedz
przyjazne jest zgodne z przyzwyczajeniami

@Niebadzksieciem: DOSa też ludzie używali i byli do niego przyzwyczajeni, też nazwiesz go przyjaznym?

Windows jest powszechny. Tyle i aż tyle. Jego GUI jednak brakuje do bycia przyjaznym czy ergonomicznym. To już macOS wypada pod tym względem lepiej. Dla przykładu chociażby instalacja programu - na Maku przeciągasz ikonę do folderu Aplikacje i już, zainstalowane. Pod Windowsem baw się z instalatorami, pamiętając by odznaczyć w nim
  • Odpowiedz
@keep_it_real: intuicyjność to jest zjawisko zbiorowe - czyli to jak łatwo ogół ludzi porusza się wokół tego co już zna. Jest zjawiskiem kulturowym i jaki takie należy je traktować, więc pojedyncze przypadki które nie pokrywają się że, znaczną większością społeczeństwa (jak ty, twoja córka, czy ja - w końcu też jestem użytkownikiem linuxa) nie sprawia, że coś jest nagle mniej intuicyjne. To przyzwyczajenia decydują o intuicyjności, a większość społeczeństwa jest
  • Odpowiedz
@keep_it_real: piszesz ze Windows nie jest bardziej intuicyjny tylko ze spełnia on definicje intuicyjności i nie przyjmujesz tłumaczenia dlaczego to bez sensu, a chcesz twierdzić że to ja nie rozumiem słowa pisanego, ładna ironia losu.
  • Odpowiedz