Aktywne Wpisy
ibleedforyou +62
4.5 lata expa / Za rok 5.5
Full stack Java
Remote ew hybrid raz na tydz
Ile polecacie brać? Udało mi się 15k uop
Ale widzę że 135-150 to takie normalne stawki nawet nie za duże w sumie na bbb
Full stack Java
Remote ew hybrid raz na tydz
Ile polecacie brać? Udało mi się 15k uop
Ale widzę że 135-150 to takie normalne stawki nawet nie za duże w sumie na bbb
#mieszkanie #kredyt #hipoteka #nieruchomosci #kredythipoteczny #lodz
Nie mam tutaj konta, ale często bywam na tagach i chciałbym poradzić się ekspertów;)
Mam uzbierane 110k PLN oszczędności, większość podstawowych potrzeb zaspokojone, wypłatę z Januszeksu 5k netto i umowę na czas nieokreślony.
Studia i życie po studiach spędziłem w Łodzi i na ten moment tu zostanę. Mam różową i myśleliśmy w przyszłości zakupić tutaj wspólnie większe mieszkanie 50 - 60 m.
Niestety nasze plany nieco się pokrzyżowały, przede wszystkim różowa jeszcze nie uzbierała na tyle wkładu abysmy mogli złożyć się w uczciwy sposób. Mniejsza o o to.
Dużo dużo ważniejsza sprawa jest taka, że ona po studiach musi odbyć staż, który potrwa co najmniej do przyszłego roku, a jak nie będzie miała wymarzonych miejsc to do końca 2025.
Z uwagi na to co powyżej - różowa przeprowadziła się do rodzinnego miasta, do Sieradza, tam mieszka u cioci. Ja zostaję w Łodzi.
Niepotrzebnie przedluzam -->> Wynajmować pokój, czy nie patrzeć na nic i brać hipotekę po prawie same kulen dla 'singla' na skromne 25 - 30 metrów na Retkini?
Śledzę OLXa i jak dobrze zapoluje do 300k spokojnie wyrwę unita.
300k - 60k = 240k kredo.
Pierwszy lepszy kalkulator ING mówi, że miniratka wyjdzie 1600 zł.
1600 + czynsz, media, Internety = to myślę że maks 2500 zł.
Z wypłaty 5000 zł to tak na styk z wydatkami wyjdę, ale chyba nie widzę lepszej opcji.
Z minusów:
(-) Niepotrzebne roszady kredytowe i stresy,
(-) Będę jadł gruz przez najbliższe 3 lata,
(-) Niepewność w związku z BK (nie spełniam warunków programu),
(-) Panicznie boję się ruszyć oszczędności życia, ciężko odkładałem kasę żyjąc jak robak pod kamieniem, nie mam z rodziny nikogo kto poratuje jak powinie mi się noga
Z plusuw
(+) Własny kąt, yay!
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Jak kupisz mniejsze, to przynajmniej będziesz mieć gdzie mieszkać. Nie wiem jak mocno rosną ceny mieszkań w Łodzi, ale jak będziesz chciał kupić coś większego, to jest duża szansa że wartość małego mieszkania wzrośnie, albo przynajmniej zostanie na tym samym poziomie i wkład własny+spłacony kapitał+wzrost ceny wróci do ciebie jako wkład na nowe mieszkanie. Moim zdaniem warto mentalnie traktować ratę odsetkową jak czynsz, który byś płacił u landlorda na wynajmie. Kapitał, który spłacisz i tak do ciebie wroci przy sprzedaży.
Jak ci się totalnie powinie noga to zawsze możesz sprzedać to mieszkanie i tak jak pisalam spłacony kapitał i wkład własny do ciebie wroci albo po prostu je wynajmiesz.
Jeśli weźmiesz na stałe oprocentowanie, to przynajmniej na 5 lat będziesz mieć spokój jeśli chodzi o wzrost raty.Nie masz perspektyw na jakąś podwyżkę w przeciągu najbliższych 3 lat?
1. Postaw wszystko na pewniaczka
2. Kup kawalerkę
Mam wielu znajomych którzy na początku kupowali mikrokawalerki 25-30m, a potem żałowali. Lepiej się zastanów dwa razy. 45m to jest dobra powierzchnia żeby twoja dziewczyna się wprowadziła i ewentualnie 1 dziecko jak będziecie chcieli.
─────────────────────
· Akcje:
Jasne że to będzie dowód anegdotyczny, ale ostatnio znajoma
@bugzer: normalnie, 2 lata nie żył tylko pracował ( ͡° ͜ʖ ͡°)
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: