Aktywne Wpisy

wfyokyga +34
Szczyt formy ludzkiego ciała
źródło: temp_file3056522539582475865
Pobierz
Dziś poszczęściło się chłopu i z samego rana jak już nikogo nie było posiedziałem se w tzw hot springs czyli gorących źródłach . Było chłopu goło i wesoło . Wreszcie coś odpocząłem po ostatnich ciężkich tygodniach marszu w upale
wiecej zdjęć
#pct #zlomkiemprzezswiat #pacificcresttrail
wiecej zdjęć
#pct #zlomkiemprzezswiat #pacificcresttrail
źródło: image_picker_5FB6684A-2FC5-4C61-89A2-ADFA38B80021-38629-0000047049618DDB
Pobierz

#programista15k #programista25k #python
"for key in a_dict: ... " czy "for key in a_dict.keys(): ..." ?
keys()zwracaview objectktory np. pozwala manipulowac elementami slownika podczas iteracji, czego nie mozesz zrobic podczas iteracji po "golym" slowniku.Tak wiec jesli nie zamierzasz nic modyfikowac (albo chcesz miec pewnosc ze nic ci twojego ficta nie modyfikuje) mozesz iterowac po dict'cie bezposrednio. Jesli jednak chcesz modyfikowac go w czasie iteracji - uzyj
keys().@horus666: Zycie nauczylo mnie ze w przypadku pythona nie warto zdawac sie na intuicje ;) chyba ze masz ta intuicje wycwiczona w kierunku pythona. Wszystkie metody wbudowane sa wielokrotnie szybsze niz budowanie ich odpowiednikow w golym pythonie (np. list comprehension vs petla + reczne wypelnianie listy; petla for jest szybsza niz while