Aktywne Wpisy
lord-nihilus +456
Jarek_P +355
Pół roku temu pisałem tutaj o tym, jak to kupiłem sobie przewody zasilające nie na aliexpress, tylko od polskiego dystrybutora, sprzedającego legalnie. W skrócie: kupiony przewód komputerowy mający według opisu wytrzymywać 16A miał w sobie dwa cieniutkie druciki z miedziowanego żelaza i brak przewodu ochronnego, jego używanie zaś było realnym jechaniem po bandzie w zakresie zagrożenia zarówno porażeniem, jak i pożarowego.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
Które wydarzenie było ważniejsze dla losów Polski?
Polska po II WŚ: dewastacja kraju pod względem ekonomicznym i demograficznym, przesiedlenia ludności, bieda, przetasowania granic, utrata faktycznej niepodległości na rzecz mocarstw
Jak na moje to wygląda na remis ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Trzesidzida: pchasz się pan w antysemityzm. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://historia.rp.pl/historia/art7889571-noblisci-z-polski-rodem
Ogólnie to się z Tobą zgadzam, ale świat już niekoniecznie.
To jest bardzo niebezpieczne twierdzenie, np w kwestii Wołynia, bo Ukraincy którzy tam mordowali Polaków, też byli obywatelami Polski.
@voov100: No właśnie nie do końca. Za wikipedia:
"Jeszcze przed rozpoczęciem alianckich nalotów w czasie II wojny światowej planiści Alberta Speera zdołali przerzucić dużą część przemysłowej produkcji wojennej do mniejszych miast, które wyszły z b---------ń bez większego szwanku, a oddanie przez Hitlera machinie wojennej wszelkich możliwych środków wykreowało ogromną armię inżynierów i naukowców chronionych przed wysyłką na front. Po wojnie, ludzie
@Trzesidzida: Nie w szczególności z Dolnego Śląska tylko z całej ściany zachodniej i ziem poniemieckich m.in. twierdzy Kostrzyń. Nie było w tym zbrodniczego planu niszczenia zabytków tylko szukali dużej ilości najlepszych cegieł, a to w zrujnowanym kraju było zasadniczo jedyne źródło.
komunizm bardziej zniszczył Polskę niż zabory
@voov100: dodając jeszcze, że to Niemcy były agresorem, Polska była wcześniej niepodległa przez 20 lat oraz po wojnie była podległa przez 45 lat a nie 2 - to tak, jak Niemcy
@Ethernit: gwoli ścisłości, Niemcy dostali 1.5 miliarda