✨️ Obserwuj #mirkoanonim Czy jeśli przez ostatni rok pracowałem i sam się utrzymywałem to jest szansa na niepokazywanie rodziny w dochodach dla stypendium socjalnego i kredytu studenckiego?
@mirko_anonim Gospodarstwo domowe zależy od twojej deklaracji. Możecie nawet mieszkać razem, a i tak prowadzić oddzielne gospodarstwa. U mnie jeden bezczel oświadczył, że zarabia ZERO, ale niby jest samodzielny i pełne stypendium dostał.
Wydał je potem natychmiast na osprzęt do roweru z 10 tysięcy złotych na podróż po górach ( ͡°ʖ̯͡°)
@Tytanowy_Lucjan: Uzależnianie stypendium (i w ogóle socjalu) od zarobków to patologia. U mnie na studiach też stypendia brały osoby, które przyjeżdżały przyzwoitymi samochodami.
@Tytanowy_Lucjan: Zależy od uczelni. Często w regulaminach nie liczy się gospodarstwo domowe, a po prostu wlicza się rodziców i niesamodzielne rodzeństwo.
Często też są dodatkowe kryteria samodzielności finansowej, by nie trzeba było wliczać rodziców.
@saviola7: W dużej mierze tak jest. Dochód nie świadczy o całokształcie sytuacji materialnej. Dwóch studentów może mieć ten sam dochód, ale jeden np. dostał/odziedziczyć mieszkanie, a drugi musi płacić za wynajem stancji. Z perspektywy uczelni obaj mają taką samą sytuację finansową, a jednak jeden jest wyraźnie zamożniejszy.
Czy jeśli przez ostatni rok pracowałem i sam się utrzymywałem to jest szansa na niepokazywanie rodziny w dochodach dla stypendium socjalnego i kredytu studenckiego?
Nie utrzymujemy kontaktu.
#pytanie #studbaza
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Wydał je potem natychmiast na osprzęt do roweru z 10 tysięcy złotych na podróż po górach ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Często też są dodatkowe kryteria samodzielności finansowej, by nie trzeba było wliczać rodziców.