mirko_anonim
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
17
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
zamknij_morde_waski
@mirko_anonim: Czeaj, sugerujesz że mam mieć dzieci żeby place zabaw nie były puste? A inaczej to jestem amebą?

75
matti-nn
@mirko_anonim: mocna odklejka. Ludzkość ma problem z wieloma rzeczami, a dzietność nie jest jedną z nich. Wręcz obiektywnie dla komfortu ludzi jak i ekosystemu optymalniejsza byłaby mniejsza populacja planety. Stawianie reprodukcji na szczycie działań w kierunku poprawy ludzkości to jakieś nieporozumienie.
71
OlekAleksander
OlekAleksander
@mirko_anonim: Brzmi jakbyś narobił dzieci i próbował się dowartościować i przekonać, że warto było.
26
nilmerg
świadomie zrezygnowali z rozwoju ludzkości

@mirko_anonim: naprawdę obawiasz się o liczbę ludzi na Ziemi? Normalnie na skraju wyginięcia jesteśmy.
11
976497
@mirko_anonim: Nie.
redukcja cierpienia > dzietność
Redukcja cierpienia to też redukuje poczucie bezsensu.
8
programista15cm
@mirko_anonim: kim ty niby jesteś żeby to oceniać?
5
czlowiekzcegla
@mirko_anonim Ale wiesz, że można połączyć posiadanie dzieci z dopaminowym hajem? Wystarczy się porządnie nafurać, pojawić się na losowej imprezie w remzie, zalać jakąś Karynę, a potem zwyczajnie rozpłynąć się w powietrzu i dalej żyć na dopaminowym haju mając jednocześnie spokój z tyłu głowy, że geny zostały przekazane ( ͡º ͜ʖ͡º)
5
mirko_anonim
mirko_anonim Autor
  • adult
5
programista15cm
że geny zostały przekazane ( ͡º ͜ʖ͡º)

@czlowiekzcegla: jakby to mialo jakiekolwiek znaczenie. Geny jednej osoby. Jeden czlowiek ani para nie buduje spoleczenstwa / cywilizacji / gatunku. Do przezycia ludzkosci jest potrzebne n par i duza roznorodnosc genetyczna.

Ludzi, rodziny 2-3 pokolen przed za huya bys nie rozpoznal, bo nei beda
4
matti-nn
@p4wl: chlop odnosi sukces w biznesie znaczy, że stał się autorytetem od procesów demograficznych. Fascynujace, jak to działa.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
4
Neko-chan51
@matti-nn: Gdy ktoś ma swój biznes to wtedy jest znawcą i autorytetem od wszystkiego, nie wiedziałeś? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
4
mirko_anonim
mirko_anonim Autor
  • adult
4
Tino
@mirko_anonim: Wiesz, nie mam nic do osób, które nie chcą mieć dzieci, tak jak do osób, które dzieci chcą mieć. Uważam jednak, że po pierwsze to nie powinien być narzucony obowiązek. Po drugie, sam nie mam dzieci, choć czasem chciałbym mieć, to jednak nie wyobrażam sobie ich posiadania z wielu powodów. Pomijając już główne wskaźniki jakości życia czy brak odpowiedniej kobiety na charakter prawdziwej matki, a nie "madki" - głównym
4
MajsterOfWihajster
@mirko_anonim ale wiesz, że jedną z najbardziej pierwotnych funkcji jest rozmazanie się, prawda? Ameby się rozjeżdżają bez pomyślunku. Jeśli już, to twoja próba sprowadzenia wartości człowieka do rozmnażania jest próbą sprowadzenia go do poziomu ameby.
3
matti-nn
@zmarnowany_czas: no popatrz 30 lat temu ludzi było o wiele mniej, a nikt się wtedy o tym nie zająknął
2
Ogau
Ogau
Zdrowe osoby, które świadomie zrezygnowały z posiadania dzieci zrezygnowały z całego życia.

@mirko_anonim: xDDDD bajt 1/10
2
matti-nn
@zmarnowany_czas: nie wykluczam, że demografia jest problemem dla niektórych krajów. Jednak jeśli mówimy o globalnym problemie depopulacji to on nie istnieje.

Jeśli ktoś chce próbować odwracać globalne trendny produkcją bombelków to powodzenia.
2
Neko-chan51
@p4wl: A no tak... A w ich firmach pracują roboty, a nie ludzie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
2
Kotdog
Kotdog
@mirko_anonim: ok, zrezygnowałem z życia i sensu istnienia i prymitywnie sobie trwam. Ale psów to akurat nie lubię i podróżowania też nie.
2
matti-nn
@zmarnowany_czas: ok, watpie jednak zeby o taki kryzys chodzilo chociazby Muskowi, on ewidetnie nawiazuje do kryzysu w skali globalnej oraz nie zajaknal sie o systemie emerytalnym.

A co do poszczegolnych krajow. Ok. Kraje rozwiniete naturalnie maja duzo nizsza dzietnosc. Skad jednak ocena, ze jest to trend, ktory -niewiem- doprowadzi do wymarcia narodow? Czy mamy na to jakiekolwiek dowody czy jest to czysta spekulacja? Ja uwazam, ze wszystko dzieje sie w
2