Wpis z mikrobloga

No to chwale sie I jaram się jak p------y. Używana klasa premium. Lubię samochody, ale zawsze gdzieś patrzyłem racjonalnie na kupno kolejnych wozów. Teraz było troszkę inaczej i plan był na nówke, bądź 1-2 letnią Corolle 2.0 hybryd lub Proceeda GT. I co?

Mercedes CLA 250 Schooting Brake 4matic 2020r. 2.0 benzyna 224KM, skrzynia 7G-Tronic Pakiet AMG, doposażony we wszystkie opcje jakie tylko były. Przebieg 120tys.
Samochod mam od swojego szefa, więc znam całkowitą jego historie. Miał mała przygodę z tyłu (dostałem jakis certyfikat naprawy)
Co prawda samochód był w wynajmie, ale szefu nie szczędził grosza. Od księgowej mogłem wygrzebać sobie wszystkie faktury i np wynika z nich, że Olej zmieniany co 10tys na 5w30 (producent zaleca co 30tys oraz 0W20).
Cenę dostałem bardzo atrakcyjną... ale wypada w tym momencie zrobić spory serwis. I teraz dla ciekawskich zrobilem wlasnie juz zakupy i podliczyłem ile kosztuje taka przyjemność na dobrych częściach w sumie zadbanym 4 latku zaraz po zakupie. Wszystko zrobię sobie w tygodniu w domu, oprócz wymiany oleju w skrzynii.
1. Olej Millers 5w30 - 6l - 313.40zl
2. Filtr oleju Mann 32zl
3. Filtr powietrza Mann 92zl
4. Filtr kabinowy Hengst 75zl
5. Olej w skrzynii + usługa wymiany - 1300zl
6. Olej dyfra - 1l - 97zł Ravenol 75w85
7. Świece Bosch - komplet 171zl
8. Czujnik zużycia klocków -TRW - 15zl (szefowi jakieś 2miesiące temu wyskoczył komunikat o zużytych klockach, więc wiedzial, że i tak mi go sprzedaje, to podjechał do jakiegoś mechaniora niedaleko siebie, żeby wymienili jeszcze klocki. Klocki może i wymienione na Quaro, no ale że z czujnika zużycia to została tylko wtyczka z dwoma gołymi kablami, a Ci gadają, że blad swieci, bo nie mają komputera, żeby go skasować)
9. Rejestracja - 66.50zl

Poza tym opony letnie ostatni sezon i moze trzeba bedzie wczesniej wrzucic nowe, oraz tarcze z przodu 1-1,5mm do minimum. Znam siebie i pewnie za 2-3 miesiace wypieprzę obie rzeczy, bo mnie będzie drażnić, wiec 4x Hankook K127 225/45/R18 - 4x 530zł plus wymiana 180zl (dostałem komplet drugich alufelg), tarcze ATE 2x 325zl klocki ATE 250zl

Razem na już 2095zl, Do tego dokładam jeszcze ubezpieczenie AC za 3692zł i 4pak Łomży przy robocie.
Jeśli dojdą opony i tarcze, to na start mamy:

9070zł

Może to i dużo może i nie. W sumie to tylko jak dla mnie zwykły serwis pozakupowy bez robocizny. Bylem przygotowany na takie koszta. Jak jest jakiś Mirek co ogarnia ceny, chętnie bym poznał ile by doszlo za robociznę.

Idę kręcić kilometry, bo mój Avensis T25 w LPG i #starelwisko teraz sobie chwilkę odpoczną ode mnie :) See you later crocodile!

#motoryzacja #chwalesie #mercedes
cieply_chlodniarz - No to chwale sie I jaram się jak p------y.  Używana klasa premium...

źródło: temp_file5143225763054613640

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@onepnch No nie uda się. Z tego co kojarzę to sprowadzane diesle od szkopa gdzieś za 99k się przewijały.
No cóż 127k trzeba było wyrzucić. Może inaczej... około 70% wpłacam, a resztę sobie mam z księgowa rozliczać jak tam chce. Ja jestem zadowolony ( ͡º ͜ʖ͡º)
@ladzik ooo elegancko. Jakieś problemy? Który motor?
  • Odpowiedz
@sinls: wiadomo że gusta są różne, ale jak dla mnie shooting brake od Mercedesa to chyba najładniejsza linia samochodów kombi. Dużo ładniejszy niż A-klasa z krótką budą albo sedan. Ładne, zwarte i całkiem pakowne auto. Mi się podoba :)
  • Odpowiedz
@cieply_chlodniarz: daj sobie spokój z Millersem i zalej Eurola, wyjdzie taniej za to samo. Dalej, do ponad 200km chcesz wstawiać najtańszą gume to chyba po to by z każdego ronda cie wyrzucało, to już lepiej przemęcz 2 sezony na tych i zainwestuj w coś dobrego, np ja u siebie mam Yokohama BluEarth gt. Po za tym super plan na autko, za ATE warto dopłacić choć może nie są najdroższe, to
  • Odpowiedz
@sopelowski: po prostu nie polecam, miałem kiedyś na borze z 115km i w deszczu było tak o. Nie taka tragedia jak Firestone czy inne wynalazki, ale nadal są takie mehh.
Wychodze z założenia, że skoro OPa stać na cla to też stać na opony
  • Odpowiedz
@sinls zdecydowanie kombiak. W tej linii pasuje idealnie. A czym ja przewiozę metr świniaka czy szafkę z Ikei?
@Adrimi to nie CLA 45 gdzie pewnie obowiązkowe jest wrzucenie P- Zero. ( ͡º ͜ʖ͡º) miałem już kiedyś hankooki na 17 i byly bardzo dobre moim zdaniem. Reszta gratów już w garazu ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@cieply_chlodniarz: nie jestem zdania, że trzeba być mądrzejszym od fabryki i zalewać 5w30. Poza kwękaniem Mariuszy, że to woda, to trzeba uwzględnić, że silnik był projektowany zapewne pod 0w20, czyli ma ciaśniejsze spasowanie. Może się więc okazać, że zamiast zrobić lepiej, to schrzanisz i silnik smarowania mieć nie będzie.
  • Odpowiedz