Wpis z mikrobloga

#linux #linuxgaming #linuxmasterrace #gaming

Mam starego laptopa (6 lat) którego chciałbym troszkę odświeżyć. Mam wrażenie że windows bardzo go obciąża.

Jaki linux do grania w gry (nic nowego, głównie strategie i roguelike) ?
Biorę od każdej drużyny 300 zł i słucham państwa ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ravick: Załaduj cokolwiek co ma z miejsca wsparcie sterowników. Najlepiej coś najbardziej minimalnego na bazie archa i z lekkim środowiskiem jak xfce albo lxqt. Najlepiej Manjaro, Garuda, czy ostatnio popularne Cachy. Ubuntu niby spoko, ale podejrzewam że do spółki z gnomem zeżre więcej ramu. Będziesz miał lżej, jeszcze jak poza graniem jakieś internety na kilkanaście kart odpalisz.

Tak, wiem, brzmię jak typ ze sławnej pasty, ale i tak to chyba
  • Odpowiedz
@fizzly: Ale goj
@Ravick Istnieją dystrybucje "gamingowe". Cechują się tym że łatwiej znaleść działające sterowniki do karty graficznej.
Jeśli masz kartę Żydvidia to przed zabawą, poszukaj sterowników.
Jeśli masz coś od AMD to zazdro (
  • Odpowiedz
@Ravick każdy linux ogarnia gry, kwestia konfiguracji; niby ta gejmingowa nobara jest, bawiłem się nią jakiś czas temu i miałem wrażenie, jakby to był jakiś projekt zrobiony na zaliczenie pracy inżynierskiej, może za kilka lat coś z tego będzie, teraz sobie odpuść; ciekawe distro nastawione na wyciskanie maksimum ze sprzętu pod performance to CachyOS z kernelem z ext-sched, gram na nim w quake'a na dwurdzeniowym laptopie, też lenovo z podobnego okresu
  • Odpowiedz