Wpis z mikrobloga

#programista15k

https://www.nieznajdzieszpracy.pl

W sumie to potwierdzam większość opinii z tej strony. A druga sprawa musiały być jakiś duże zwolnienia w polsce o których się nie gada bo ilość aplikacji na ofertę wystrzeliła. No gdybyśmy jako grupa byli na UOP i mieli związki zawodowe to by było jasne co się dzieje a jako że większość w tym ja jest na B2B to choja wiadomo co się odjaniepawla tak naprawdę w branży i możesz tylko zbierać poszlaki z internetu.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@janciopan sprawdziłem te teorie przez ostatnie 3 tygodnie. Wysłałem 20 cv. Byłem na 9 rozmowach. Dostałem 2 oferty i obie full zdalnie. Ja nie wiem jak wy to robicie…
  • Odpowiedz
  • 3
@jakuba94: takie gadanie jest bezwartosciowe bo byś musiał wrzucić swoje cv a to by było całkowite ujawnienie kim jesteś. Może masz dobre Cv, może jesteś w dobrej podbranży, może kłamiesz.
  • Odpowiedz
@janciopan @jakuba94 gdy pracowałem w pierwszej firmie przez 8 lat to sytuacja była taka że spotkałem 1 osobę super uzdolnioną, 4 osoby ponadprzeciętnie uzdolnione, z 20-30 osób zwyklaków i kilka osób słabych ale popychały robotę do przodu.

Wydaje mi się że przez ostatnie kilka lat udział słabych osób przez ssanie na rynku wzrósł. Ci słabo co wtedy że mna pracowali nadal pracują, mają ponad 10 lat doświadczenia i tym doświadczeniem
  • Odpowiedz
  • 2
Wydaje mi się że przez ostatnie kilka lat udział słabych osób przez ssanie na rynku wzrósł.

@zibizz1: To w obliczu kryzysu nie ma znaczenia. Dlaczego? Bo widzę rekrutując się do firm, że jest patrzenie na technologie ile lat masz doświadczenia i nawet możesz nie dojść do etapu technicznego bo ktoś inny w technologii x ma rok więcej doświadczenia.

Więc to nie jest tak, że ludzie wysyłają cv dochodzą do etapu technicznego
  • Odpowiedz
  • 2
@zibizz1: Ja na przykład mam dużą skazę w CV, jestem programistą uniwersalnym i pracowałem przy wielu różnych technologicha i dlatego nie mam 10 lat doświadczenia w jakimś frameworku. Normalnie logicznie myśląc to powinna być zaleta ale nie jest bo ludzie są traktowani jak zasoby i liczą się suche cyferki.

A już o juniorach którzy nie mają żadnego doświadczenia albo małe to nie muszę mówić to jest papajmacha.jpg. Juniora w zespole
  • Odpowiedz
mieli związki zawodowe to by było jasne co się dzieje

@janciopan: xDDDDDD
To byś jeszcze płacił komuszym złogom składki, żeby siedzieli w kanciapie i jeździli na spotkania do:
Cwaniaków z solidarności, efektywnie dotując dudę
Postkomuchów z opzz, gdzie wfektywnie opłacasz broniarzowi posadkę
  • Odpowiedz
@janciopan: tak tak- jak się branża "zawali" to nagle nie będzie zapotrzebowania, w zawodzie gdzie można pracować 100% remo dla klientów z całego świata xD
I WTEDY WJADĄ ZWIĄZKI ZAWODOWE ciągnące składki od pracowników, protestować na ulice w liczbie sztuk ZWIOMZKOWCUW równej 5, a jeden będzie niósł flagę xD

Ty masz chyba wyobrażenie o tym związkowym p---------u, na podstawie jakiegoś innego niż Polska kraju, bo sorry ale akurat w tym
  • Odpowiedz
A druga sprawa musiały być jakiś duże zwolnienia w polsce o których się nie gada bo ilość aplikacji na ofertę wystrzeliła.

@janciopan: spośród 4 moich znajomych z It w każdej z firm w których pracują (jeden na wypowiedzeniu) były jakieś zwolnienia w ostatnim półroczu. Zwolnienia dotyczą przede wszystkim B2B, więc o skali faktycznie się nie dowiesz, ale jak ktoś zaprzecza że jest kryzys w branży to zwyczajnie żyje w swojej
  • Odpowiedz