Wpis z mikrobloga

Załóżmy, że udaje wam się osiągnąć FIRE w wyniku w-------a inwestycji i możecie żyć z %. Powiedzmy, że jutro wasze portfolio to $1mln i dajecie to na lokatę negocjowaną w PKB osobiście przez mickpl z szefem PKO na 6% i dostajecie +/- 15k PLN miesięcznie bez potrzeby kontynuowania pracy.

Jak realistycznie wygląda wasz dzień biorąc pod uwagę, że:

1) Brak przymusu pracy odbiera motywację do trzymania dyscypliny więc trzeba się przygotować na to

2) Brak pracy = dużo wolnego czasu = więcej wydatków

3) 15k to nie tak dużo więc nie można mieć całkiem w------e

Jaki wybieracie kraj do życia i na co wydajecie większość swojego czasu odzyskanego tymi pieniędzmi?

#pytanie #kryptowaluty #gielda #fire #finanse #ekonomia
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jegertilbake: jestem na semi-FIRE od stycznia (1 godzina pracy dziennie) - na razie pierwsze 4 miesiące to podróże przemieszane z powrotami do PL, skończyłem też już 35 gier w tym roku.

1) Prawda - jak miałem 5 robót to byłem dużo bardziej skuteczny i sprawczy, niż teraz. To jest pewien wymuszony "baseline", który jest jak mięsień - jak nie ćwiczysz regularnie takiego obciążenia, to spada.
2) Nie zauważyłem - gry
  • Odpowiedz
@jegertilbake: potrzebowałbym jeszcze trochę na sfinansowanie kupna działki z domem (lub budowę domu) na Madagaskarze. A tam za 15k można leżeć jajami do góry tyle ile się chce podziwiając piękną przyrodę. A jak już zbrzydnie leżenie do góry jajami, to zaangażowanie się w działalność charytatywną na rzecz lokalnej społeczności - na przykład edukacja dzieci w ramach świetlicy środowiskowej.
  • Odpowiedz
@jegertilbake: żyje w polsce, chodze po górach polskich, słowackich, wydaje praktyczne minimum, jak już to na najbliższych, ćwiczę, pływam, czytam fantastykę, jak chodzi o dalsze zarabianie pieniędzy próbuję swoje 'zdalne' projekty
  • Odpowiedz
Po drugie, zarządzanie płynnością nie jest takie proste, jak na każdym kroku widzisz opcję, żeby wolną gotówkę wrzucić w akcje. To jest najmniej fajna z rzeczywistości FIRE.

@Codon: jeżeli wolno mi wejść w polemikę z grubasem - wg mnie to nie jest kwestia FIRE tylko tego jak zbudowałeś swój portfel - równie dobrze mógłbyś to wszystko wpierdzielić w ETFa na All-world albo SP500 i w ogóle tam nie zaglądać. Po
  • Odpowiedz
A tam za 15k można leżeć jajami do góry tyle ile się chce podziwiając piękną przyrodę. A jak już zbrzydnie leżenie do góry jajami

@dominowiak: czyli mniej więcej po tygodniu ( ͡º ͜ʖ͡º)

zaangażowanie się w działalność charytatywną na rzecz lokalnej społeczności - na przykład edukacja dzieci w ramach świetlicy środowiskowej

@dominowiak: a tu akurat props
  • Odpowiedz
@jegertilbake: generalnie droga nie cel, dlatego zawsze za mało, zawsze więcej ale to też pułapka braku pokory, w końcu luksus to mieć mniej. To trochę jak nie odpocznie się gdy nie ma po czym, lub do czego wracać, jak tak pytasz o fire to przestaje być atrakcyjne. Głównie chodzi o brak obaw i zaspokojenie potrzeb, dalej ludzie potrzebujący bata sobie nie poradzą. Mówią, że ludzie inteligentni się nie nudzą, a
  • Odpowiedz
  • 29
czlowiek jest tak skonstruowany ze cale życie musi cos robic. Osobiście chodzilbym do pracy na pol etatu czy cos zeby nie odcielo mnie od rzeczywistości i nie popadl w uzależnienia.

@beatboxer_z_tworek: Nie jest tylko sie dales wytresowac i zostales pozbawiony umiejetnosci decydowania o tym co i kiedy robisz, bo najpierw ci to ktos mowil w szkole wiekszosc czasu, poza nią rodzice a pozniej pracodawca.

Wlasnie na tym polega czesc problemu,
  • Odpowiedz
  • 18
To trochę jak nie odpocznie się gdy nie ma po czym, lub do czego wracać, jak tak pytasz o fire to przestaje być atrakcyjne.

@m0rdeczka: Mozesz sobie zrobic wyzwania bez potrzeby pracowania a prace zarobkową zmienic chociazby na prace nad wlasnym cialem, jebnac Iron Mana, miec najbardziej doexpiony ogród w Polsce czy p--------c realistyczna rzezbe Michała Białka.

Nie wiem co wy macie z tą kawą, ze juz 2 osoba to
  • Odpowiedz
@jegertilbake: zgadzam sie z tym dlatego nie kazdy nadaje sie na fire jak każdemu się wydaję. Mialem lepsze gorsze okresy w zyciu i wiem ze worek pieniędzy i wch uj czasu w moim przypadku moglby się skończyć srednio. Zyje dobrze jak patrze na innych i to mi wystarcza.
  • Odpowiedz
@jegertilbake: z tą kawa rzeczywiście oklepane ale co nie jest, jesteśmy zwykłymi ludźmi, oklepane tak jak podróżowanie, wyjazd do Azji w poszukiwaniu siebie i iron man.
Właśnie o to chodzi, że to wszystko jest dużo prostsze niż kombinujemy.
Racja można bez pracy mieć te cele i to też jest super jeśli wystarcza, generalnie coś robić trzeba.
A co do tej kawiarni, prscy w niej czy najlepiej posiadaniu własnej, to h-j
  • Odpowiedz
Generalnie chodzi o contribution for society, gdzie człowiek ma ten stadny instynkt, a praca nad swoim ciałem czy ogrodem nie wychodzi do społeczeństwa, inny filar po prostu. Zresztą prawie każdy miliarder działa jako filantrop, pomijając tu aspekty podatków i pozycji
  • Odpowiedz
  • 17
@slgdfhsdhjfbs: Posiadanie pracy za mocno obniża standard życia, dlatego warto nie zwiększać poziomu życia wraz z zarobkami. Ja żyje na ok 3x niższym poziomie niż pozwalają mi zarobki, żeby nie wpaść w podobną pułapkę. To się nazywa "lifestyle creep".

Lepiej czerpać przyjemność z tanich/ darmowych rzeczy niż handlować czasem, ale co kto lubi w sumie
  • Odpowiedz