Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mój szwagier jest rolnikiem i pracuje w gospodarstwie, no wiadomo, ale określa to jako PGR, ja to zinterpretowałem, że nazywa to PGR z przyzwyczajenia, choć i tak chłop młody jest, bo tyllo 30 lat, a PGRy istniały w latach 60-70, czyli dzisiaj żeby ktokolwiek dalej używal tej nazwy, to juz tylko emeryci, bo przecież PGRów już nie ma odkąd zmieniono ustrój w Polsce w 1989 r i PGRy przeszly na własność prywatną, a nie tak jak bylo kiedyś, że państwowe, to jeszcze moja siostra, czyli jego żona kłóci sie ze mna jak jej mówie, że PGRów już przecież nie ma, a ta że sa bo przecież pracuje w PGRZe xD o co chodzi? Kto tu ma racje ja czy siostra ze szwagrem?

Przecież my nie żyjemy w PRLu. PRL sie skończył ponad 30 lat temu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pracujzwykopem #pytanie #historia #polska #rolnictwo #pgr

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim

Ponoć niektóre PGR funkcjonowały po komunie. Być może jeszcze funkcjonuje coś na wzór tego ale raczej nazwa PGR nie jest adekwatna. Jeśli nie mówi tego na żartu albo w lokalnym slangu to jest w błędzie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: PGRów jako państwowych gospodarstw rolnych już nie ma ale są gospodarstwa które w nazwie mają te trzy litery (już nie jako skrót) i czasem są własnością państwa, czasem poszczególnych samorządów - tak wyczytałem podczas 3 minutowego buszowania w google.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @aarahon No tak, ale pewnie państwo ma jakiś % udziału, a nie że w 100% państwowe tak jak to było w PRLu i nie powinno sie stosować tej nazwy, bo tego już nie ma i można wprowadzić w błąd, to po prostu dzisiaj są gospodarstwa role głównie w rękach prywatnych, bo sie ustrój w kraju zmienił z centrolnosterowanej na wolny rynek. Tak w PRLu w nasza
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @aarahon No na pewno nie PGR
( ͡° ͜ʖ ͡°) ze względu na przeszłość naszego kraju i by nie wprowadzać w błąd. Po prostu sie nie stosuje takiej nazwy, a mówi sie tylko gospodarstwo rolne w skrócie GR ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz