Aktywne Wpisy

prostymirek +372
Pamiętacie jeszcze o wałkach podczas covidu? O tych wszystkich ludziach którzy uwłaszczyli się na pandemii, a dziś nikt nawet nie pamięta ich nazwiska?
#praca #covid #przemyslenia
#praca #covid #przemyslenia
źródło: 0ce4021b393a67939d2ebe66a88feba1
Pobierz
ukojenie +118

Mój szwagier jest rolnikiem i pracuje w gospodarstwie, no wiadomo, ale określa to jako PGR, ja to zinterpretowałem, że nazywa to PGR z przyzwyczajenia, choć i tak chłop młody jest, bo tyllo 30 lat, a PGRy istniały w latach 60-70, czyli dzisiaj żeby ktokolwiek dalej używal tej nazwy, to juz tylko emeryci, bo przecież PGRów już nie ma odkąd zmieniono ustrój w Polsce w 1989 r i PGRy przeszly na własność prywatną, a nie tak jak bylo kiedyś, że państwowe, to jeszcze moja siostra, czyli jego żona kłóci sie ze mna jak jej mówie, że PGRów już przecież nie ma, a ta że sa bo przecież pracuje w PGRZe xD o co chodzi? Kto tu ma racje ja czy siostra ze szwagrem?
Przecież my nie żyjemy w PRLu. PRL sie skończył ponad 30 lat temu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pracujzwykopem #pytanie #historia #polska #rolnictwo #pgr
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Ponoć niektóre PGR funkcjonowały po komunie. Być może jeszcze funkcjonuje coś na wzór tego ale raczej nazwa PGR nie jest adekwatna. Jeśli nie mówi tego na żartu albo w lokalnym slangu to jest w błędzie.
( ͡° ͜ʖ ͡°) ze względu na przeszłość naszego kraju i by nie wprowadzać w błąd. Po prostu sie nie stosuje takiej nazwy, a mówi sie tylko gospodarstwo rolne w skrócie GR ( ͡° ͜ʖ ͡°)
────────────────