Wpis z mikrobloga

@jacos911 Wszystko to gdy jednocześnie Polska ma mnóstwo dobrych tanich mieszkań w dawnych wojewódzkich jednak nie ma tam pracy więc nie da się żyć. Wystarczy przenieść do nich trochę stanowisk urzędowych i problem chociaż trochę się zmniejszy.
  • Odpowiedz
@piotroso: jaki limit? Nie jestem jakoś super w temacie, ale do tej pory był jeden program tzw. bk2% i nie miał limitu metrów tylko kwoty (chyba 600k max). Możliwe że czegoś nie łapię
  • Odpowiedz
@jacos911: jak mieszkania są za drogie to nie kupuj ¯\(ツ)/¯ nikt nie będzie kupować to ceny spadną ( ͡ ͜ʖ ͡) a jak nie spadną to flip/dev niech się w dupę ugryzie i dalej nie kupuj
  • Odpowiedz
zarabiając 10k większość wydaje żeby mieć gdzie spać xd

Bez przesady, kredo na 600tys za 65m2 (typowe mieszkanie w wielkiej plycie) to kwota 3,5-4tys i to z czynszem.
  • Odpowiedz
@jacos911: o tak, tak miałem w moim przypadku. Od kilku lat zarabiam coraz lepiej, odkładam stosunkowo mało, ale regularnie i ciągle więcej, ale nadal to co odłożyłem starcza na 1-2mkw mieszkania na czysto xD
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu 49 województw to złe rozwiązanie, żeby województwa miały realną autonomię, muszą być stosunkowo silne i muszą mieć źródła dochodów i budżetu pozwalające na te autonomię. Ja też jestem za decentralizacją, ale te 16 województw które mamy obecnie to i tak za dużo, by były one silne, zwłaszcza że taki Toruń i Bydgoszcz to większość energii poświęcają na udowadnianie sobie kto jest ważniejszy w tym tandemie, zamiast realnie dbać o rozwój.
  • Odpowiedz
@kubson93: likwidacja kujawsko-pomorskiego to zły pomysł, bo właśnie spowoduje centralizację, masz pomorskie gdzie jest 2,3mln ludzi, wielkopolskie gdzie jest około 3,5mln ludzi i kuj-pom - około 2,1mln. Przy czym to właśnie w kuj-pom jest najwięcej średnich miast, które mają około 100k mieszkańców - to właśnie tam powinno się opłacać zamieszkać, a u nas się robi co innego. Wszystko wypycha się do miast wojewódzkich i to największych 4-5. Tak swoją drogą
  • Odpowiedz