Aktywne Wpisy
d4wid +226
Powiedzcie mi, jak to trzeba być takim ignorantem, żeby wstawić post, że jego kot ma pękniętą miednicę, bo sobie go wypuszcza na dwór i nie widzieć korelacji, że kot=podwórko=śmierć?
Nie wiem, czy to kwestia wychowania czy po prostu posiadania wybujałego ego, że on wie lepiej.
Sama nazwa Kot Domowy już dużo mówi. Kot niszczy ekosystem. Te ptaszki co ćwierkają, inne mniejsze zwierzęta giną, bo ktoś wypuszcza drapieżnika.
Ja na przykład jak się
Nie wiem, czy to kwestia wychowania czy po prostu posiadania wybujałego ego, że on wie lepiej.
Sama nazwa Kot Domowy już dużo mówi. Kot niszczy ekosystem. Te ptaszki co ćwierkają, inne mniejsze zwierzęta giną, bo ktoś wypuszcza drapieżnika.
Ja na przykład jak się
przecietny_facet +13
Mój sąsiad zadzwonił po policję bo śmiałem wejść do windy z psem bez smyczy i kaganca xD Mój pies pomimo groźnego wyglądu jest największym słodziakiem na świecie ale do tego troglodyty nic nie docierało. #psy #nieruchomosci #sasiedzi
Pijam perełki bardzo często i po prostu czuję tą różnicę. Od razu mówię, że robiłem blind test i bez wątpliwości wiedziałem która to która.
Według mnie ta w zielonej jest lżejsza, bardziej gazowana, blisko jej do perły export. Za to chmielowa w brązowej butli ma taki cięższy, bardziej męski i słodowy smak, wyczuwalnie mniej gazu.
Nie jestem sam z takimi przemyśleniami, bo sporo osób wyciąga te same wnioski - skąd więc ta różnica?
Natrafiłem na taki artykuł: https://amatorpiwa.blogspot.com/2018/05/oko-w-oko-pera-chmielowa-brazowa.html
gdzie w skrócie gość pisze, że w zielonej butli jest zdecydowanie lepsze piwo. Natomiast w komentarzach jadą go równo i każdy jak jeden mąż przyznaje, że najlepsza jest brązowa butla.
O #!$%@? tu więc chodzi?
#piwowarstwo #piwo #piwowlublinie #alkoholizm #alkohol
Gdyby to były miesiące, albo nawet rok, to wtedy okej, to bym zrozumiał.
I jeszcze dodam, że w lublinie to te piwo schodzi lepiej niż chleb, więc nawet w monopolu zawsze mają świeże partie.
@DeutscheGesetze: @KwadratPolski @PuddingMonster
Światło (a konkretnie chyba UV) ma wpływ na alfakwasy z chmielu w piwie, które odpowiadają za goryczkę, zmienia je, co dodaje skunksowego, marichuanenowego aromatu typowego dla piw w zielonych butelkach, który jest wadą, a ludzie nieprawidłowo uważają to za aromat chmielu (dlatego koncernowe piwa "chmielowe" czy "premium" są w zielonych butelkach). Może to dawać pewne (błędne) poczucie podbicia chmielowości, co mogłoby wywołać wrażenie że piwo jest mniej słodowe, ale
@lukiboss: Dobra. Jako człowiek który trochę w życiu tej ''perełki'' przysłowiowej wypił oraz osoba która ma co najmniej lekki sentyment do tego piwa z uwagi na jakiś tam swój własny lokalny patriotyzm mogę napisać, że ludzie którzy twierdzą iż perłka w
Zielona butla to ogranicza w porównaniu do bezbarwnej, w porównaniu do brązowej przyspiesza.
Zależność od koloru jest taka, że w jednym jest to szybciej, w innym wolniej, ale proces ten sam.
Za to jak mieszkałem na śląsku to tam perły prawie wcale nie było, a jak była to zielona :/
Szybciej się utlenia?
@lukiboss: Przecież Polska o ile wiem, ma jedne z lepszych piw ( imho nawet na świecie ). Może nie te "typowe" koncerniaki typu harnaś czy tyskie ale już imho nawet "wyższa" niższa półka jest niezła na tle świata.