Aktywne Wpisy
dsomgi00 +72
Wrzucam jako ciekawostkę jak wygląda sylwetka z teściem na poziomie 540 ng/dl. Dzisiaj jako life-time natural przebadałem się po 11 latach stażu i mam bekę jak widzę małolatów z testem po 300-500 co chodzą i p------ą, że mają przez to depreche i forma im nie idzie xDDDD. Swoją drogą dementuje ploty typów co p--------i, że pewnie się kuje, ale sieje propagande. W komentarzu wyniiki z dzisiaj.
#pokazforme #testosteron
#pokazforme #testosteron
trebeter +108
Pijam perełki bardzo często i po prostu czuję tą różnicę. Od razu mówię, że robiłem blind test i bez wątpliwości wiedziałem która to która.
Według mnie ta w zielonej jest lżejsza, bardziej gazowana, blisko jej do perły export. Za to chmielowa w brązowej butli ma taki cięższy, bardziej męski i słodowy smak, wyczuwalnie mniej gazu.
Nie jestem sam z takimi przemyśleniami, bo sporo osób wyciąga te same wnioski - skąd więc ta różnica?
Natrafiłem na taki artykuł: https://amatorpiwa.blogspot.com/2018/05/oko-w-oko-pera-chmielowa-brazowa.html
gdzie w skrócie gość pisze, że w zielonej butli jest zdecydowanie lepsze p--o. Natomiast w komentarzach jadą go równo i każdy jak jeden mąż przyznaje, że najlepsza jest brązowa butla.
O c--j tu więc chodzi?
#piwowarstwo #p--o #piwowlublinie #alkoholizm #a-----l
Gdyby to były miesiące, albo nawet rok, to wtedy okej, to bym zrozumiał.
I jeszcze dodam, że w lublinie to te p--o schodzi lepiej niż chleb, więc nawet w monopolu zawsze mają świeże partie.
@DeutscheGesetze: @KwadratPolski @PuddingMonster
Światło (a konkretnie chyba UV) ma wpływ na alfakwasy z chmielu w piwie, które odpowiadają za goryczkę, zmienia je, co dodaje skunksowego, marichuanenowego aromatu typowego dla piw w zielonych butelkach, który jest wadą, a ludzie nieprawidłowo uważają to za aromat chmielu (dlatego koncernowe piwa "chmielowe" czy "premium" są w zielonych butelkach). Może to dawać pewne (błędne) poczucie podbicia chmielowości, co mogłoby wywołać wrażenie że p--o jest
@lukiboss: Dobra. Jako człowiek który trochę w życiu tej ''perełki'' przysłowiowej wypił oraz osoba która ma co najmniej lekki sentyment do tego piwa z uwagi na jakiś tam swój własny lokalny patriotyzm mogę napisać, że ludzie którzy twierdzą iż perłka
Zielona butla to ogranicza w porównaniu do bezbarwnej, w porównaniu do brązowej przyspiesza.
Zależność od koloru jest taka, że w jednym jest to szybciej, w innym wolniej, ale proces ten sam.
Za to jak mieszkałem na śląsku to tam perły prawie wcale nie było, a jak była to zielona :/
Szybciej się utlenia?
@lukiboss: Przecież Polska o ile wiem, ma jedne z lepszych piw ( imho nawet na świecie ). Może nie te "typowe" koncerniaki typu harnaś czy tyskie ale już imho nawet "wyższa" niższa półka jest niezła na tle świata.